Védelmi vezetői minőségükben találkoztak Pásztó-Mátrakeresztesen Szabó Sándor Nógrád vármegyei és Ignácz Balázs Heves vármegyei főispánok pénteken délelőtt. A hegyi településrészen a napokban egy partfalomlás okozott problémát a Csörgő-patak mentén, lakóházak közvetlen közelében. A vármegyei védelmi bizottságok vezetőiként a főispánok folyamatosan nyomon követik és segítik a jelentős mennyiségben lehullott eső következtében a területükön felmerülő problémák megoldását.

A Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztesen tartott helyszínbejáráson Farkas Attila polgármester, Zsiga Tamás járási hivatalvezető és Dobre-Kecsmár Csaba, a területileg illetékes Egererdő Zrt. vezetője is jelen volt. Miután a Csörgő-patak itteni szakaszán keletkezett partfalomlás miatti veszélyhelyzetet egy munkagéppel már korábban elhárították, a felek elsősorban arról egyeztettek, melyek a következő lépések az ilyen és hasonló problémák megelőzésére szolgáló záportározó építésének előkészítésében.

A Mátrából lezúduló víz elsősorban Nógrád vármegyében okoz problémákat – hangsúlyozta Szabó Sándor, hozzátéve, hogy a megoldás ugyanakkor Heves vármegye területét érinti. Emlékeztetett rá: a végleges és megnyugtató megoldás, egy záportározó érdekében a szükséges előkészítő tanulmányok a közelmúltban elkészültek, a helyszínen pedig arra tett ígéretet, hogy megoldást fognak találni a jelentős költségű beruházás megvalósítására. Szabó Sándor hangsúlyozta: amint a megemelkedett energiaárak és a további külső tényezők okozta nehézségek enyhülnek, a központi költségvetésből lesz szükséges finanszírozni a probléma megoldását, addig pedig a konkrét előkészítés szükséges lépéseit kell megtenni.

Ignácz Balázs Heves vármegyei főispán kiemelte: a területi közigazgatási feladatok mellett a vármegyei védelmi ügyekért is felelős vezetőként támogatja a javaslatot. Kitűnő szakemberek előkészítették a probléma lehetséges megoldási forgatókönyveit, ha eszerint egy Heves vármegye területét érintő beruházás szükséges, akkor erre kell közös erőfeszítéseket tenni – emelte ki. Ignácz Balázs azt is ismertette: ennek érdekében a jelenlegi árvízhelyzetek lecsengését követően haladéktalanul összehívják majd a két vármegye védelmi bizottságainak egyesített ülését.

A vármegyei védelmi bizottságok és az azokat vezető főispánok Nógrádban és Hevesben is folyamatosan nyomon követik a problémákat és ellátják a védekezés koordinációját. Nógrád megyében a mátrakeresztesi partfalomlás mellett az Ipoly áradása okoz problémát elsősorban Ipolytarnóc környékén, de a völgy további településein is védekező intézkedések voltak szükségesek. A Kelet-Cserhátban a megáradt Szuha patak adása miatt teljes szélességében lezárták a 21-es főútról Csécsére vezető utat.

Heves vármegyében szintén több megáradt vízfolyás mentén jelentkeznek gondok, a Tarna teljes hazai szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Ezen felül a közlekedők biztonsága érdekében úgy döntöttek, hogy a hétvégére lezárják a Kékestetőre vezető mellékutat.

(Nógrád Vármegyei Kormányhivatal)