Átadták Alsóvadács 34 millió forintból megépített új turisztikai központját. A Budapesti Erdőgazdasági Zrt. süttői erdészeti területén található létesítmény költségeihez az Agrárminisztérium 17 millió forintot támogatást biztosított, a beruházás másik felét az erdőgazdaság saját forrásból finanszírozta.

Dr. Völner Pál államtitkár, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy ez a beruházás szimbolizálja a kormányzat azon törekvését, amellyel ezekben az időszakokban is figyel a fejlesztésekre, illetve a belföldi turizmus erősítésére továbbra is jelentős forrásokat biztosít.

Dr. Kancz Csaba az ünnepségen elmondta, hogy az organikus, természetbe illő, minimalista megvalósítással, ámde a legkorszerűbb körülmények között szolgálja ki az idelátogató vendégeket a most átadott közjóléti turisztikai fogadópont és kiállítótér. Jelentős kihívás, hogy az erdészetek az alaptevékenységeik mellett odafigyeljenek és odafigyelnek a turizmusra is – zárta gondolatait a kormánymegbízott.

Szentpéteri Sándor kiemelte, hogy jelenleg az erdőgazdaságok kezelésében 85 kilátó, 121 szálláshely, 36 erdei iskola és 25 látogatóközpont van, amelyek egész évben várják az érdeklődőket. Az állami erdészetek az alapfeladataik mellett fontosnak tartják, hogy a turisztikai fejlesztésekkel segítsék a környezettudatos, az aktív szabadidő természetben való eltöltését – mondta az erdőkért felelős helyettes államtitkár.

Szalay László, a Budapesti Erdőgazdasági Zrt. vezérigazgatója ismertette a beruházást: az épület fő szerkezeti elemei megmaradtak, azonban a belső tér elosztását teljesen újragondolták. Az átalakítás során – a sűrű szövésű borovi fenyőből – finn gerendaház technológiát alkalmaztak. Az új létesítmény a 2019-ben elkészült panzió 24 férőhelyes szálláskínálatát bővíti 10 férőhellyel.

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal)