A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése”, TÁMOP-1.1.1-08/1-2008-0001 projekt ünnepélyes projektzáró rendezvényét tartotta meg 2013. február 19-én az Old Lake Golf Hotelben Tatán. A konferencia sajtótájékoztatóval kezdődött, melyet Czunyiné Dr. Bertalan Judit a Komárom- Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Pákozdi Szabolcs, a Komárom- Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója tartott.A sajtó képviselői tájékoztatást kaptak arról, hogy a projekt célja a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási rehabilitációjának segítése, képességeinek javítása, illetve hogy szolgáltatások, képzések, támogatások nyújtásával közreműködjön ezen ügyfelek munkaerő- piacra való visszajutásában. A projekt 2008. március 1-jén indult, 2011. októberétől pedig megyei szinten valósult meg, és 2013. február 28-án zárul.

 

 

 

 

Komárom- Esztergom megyében összesen 456 fő került bevonásra, akik a program ideje alatt lehetőséget kaptak humán szolgáltatásokban, képzésekben való részvételre, illetve támogatásokban részesülhettek az őket foglalkoztató munkáltatók, és ők maguk is vállalkozhattak. A szolgáltatások közül az egyéni munkatanácsadás, a munkaerő- piaci és foglalkoztatási információnyújtás és a rehabilitációs tanácsadás bizonyult a legnépszerűbb formának.

 

A projekt egészét tekintve az ügyfeleknek lehetőségük nyílt nyelvi képzésen, számítástechnikai képzésen és OKJ-s szakmát adó képzésen való részvételre, valamint specifikus képzés is indult. Legtöbben az ECDL tanfolyamot, a számítógép-kezelői ismereteket, az angol alapszintű képzést és a biztonságiőr-tanfolyamot választották.

 

 

Azon munkáltatók, akik a program keretében bérköltség támogatás címén foglalkoztatták a projektben résztvevő ügyfeleket maximum 1 év időtartamra 100 %-os bér és járulék támogatást kaptak. További lehetőségként állt a munkáltatók előtt a bértámogatás, melynek tartama maximum 1 év volt és 60%-os bér és járulék támogatást jelentett.

 

Eddig elért eredmény 319 fő sikeres programzárása.

 

A sajtótájékoztatót követő konferencián Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott nyitóbeszédében köszöntötte az egybegyűlteket, majd a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának kiemelt fontosságáról, az ehhez szükséges szemléletváltásról szólt. Elsődleges cél, hogy a társadalom ne teherként, hanem aktív tagjaként tekintsen ezekre az emberekre.

 

Pákozdi Szabolcs Komárom-Esztergom megye munkaerő-piaci helyzetéről tartott előadást, melynek során elmondta, hogy a megyében 456 főt vontak be a rehabilitációba, 319-en sikeresen befejezték a programot, 180 nap eltelte után pedig 87 fő állt munkaviszonyban. Bacsó Orsolya, a Nemzetgazdasági Minisztérium témafelelőse a TÁMOP-1.1.1-08/1-2008-0001 program országos eredményeit mutatta be. Bacsó Orsolya elmondta, a 2008. márciusától 2013. február végéig tartó programba az 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, rehabilitációs járadékban részesülő személyeket vonták be, először régiós, majd megyei bontásban.

 

A projektre 15,3 milliárd forint forrás állt rendelkezésre, 2013 február elejéig a támogatási összeg 77 százalékát fizették ki, a hónap végére az érték eléri a nyolcvan százalékot - tette hozzá.

 

                            

Ezt követően Hajasné dr. Hertelendi Valéria a Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ Foglalkoztatási Programok Osztály osztályvezetője összegezte a TÁMOP-1.1.1-08/1-2008-0001 program megyei eredményeit.

 

Lehetőség nyílt a program résztvevői tapasztalatainak bemutatására is, melyet Pócs Ildikó mentor, megvalósító, a GEDIA HUNGARY Kft., a MEMFÓ Kft., és a Türr István Képző és Kutató Intézet képviselője, valamint ügyfelek osztottak meg a jelenlévőkkel.

 

Csóra-Popovics Réka a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv igazgatója Új utak a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci integrációjában a TÁMOP 1.1.1./12. projekt tükrében c. előadásában

Csóra-Popovics Réka a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv igazgatója

 

Nagyné Zölde Mónika a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai koordinátora a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci esélyei növelésének módszertani lehetőségeiről beszélt.

 

(Kormánymegbízotti Kabinet)