A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága műemlékvédelmi továbbképzést tartott a majki Kamalduli Remeteség Foresteria épületében.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék újul meg, a 20 kastély és 19 vár nemcsak régi szépségét nyeri vissza, hanem a mai kor turisztikai igényeinek megfelelő funkciókkal is gazdagodik. A kamalduli remeteség is ennek a nagyszabású fejlesztési programnak köszönhetően indul változásnak.

A projektben teljes körűen helyreállítanak hét cellaházat, több helyen tetőszerkezeti és homlokzati felújítás történik, valamint cellakerteket, új fogadóépületet és teret építenek a tó partján. Továbbá parkolót és gyalogos járdákat is kialakítanak.

Dr. Kancz Csaba örömét fejezte ki, hogy a szakmai napot szép környezetben, Majkon rendezték meg. A kormánymegbízott fontosnak tartja, hogy a szakterület dolgozói bővítsék ismereteiket, lehetőségük legyen olyan helyszíneket meglátogatni, amelyeket magánemberként még nem feltétlenül tettek meg.

Napjainkban az örökségvédelem kiemelt szerepet kap, mert elengedhetetlen a műemlékeink megőrzése, amelyet innovatív módon próbálunk megvalósítani, hogy unokáink is gyönyörködhessenek ezekben az épületekben – tette hozzá.

L. Balogh Krisztina, az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építészeti Főosztályának vezetője az átalakítások tükrében tájékoztatást tartott a műemlékvédelem jelenlegi feladatairól és jövőbeli terveiről, valamint lehetőséget biztosított a felmerülő kérdések megvitatására.

A tanácsokozás további részében Sárossy Péter művészettörténész tartott előadást a majki Kamalduli Remeteség történetéről, majd Rácz Miklós építész számolt be a Foresteria kutatásáról. A kőrestaurátori feladatokról Varga Zoltán Zsolt beszélt, míg a festőrestaurátorok tevékenységét Bornemissza Péter és Nemessányi Klára mutatta be.

(Kormánymegbízotti Kabinet)