A 2018. május 29-i alapkőletételt követően ma ünnepélyes keretek között megnyílt a megújult tatai Esterházy-kastély.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának beszédét követően Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa ismertette a kastély történelmi hátterét és a felújítás során megvalósult fejlesztéseket.

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője az Esterházyak nemzedékei által létrehozott értékekről számolt be a megjelenteknek.

A beszédek sorát Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter zárta, aki rámutatott, hogy a kastélyprogram esetében az a feladat, hogy fel kell tárni a múltat, meg kell érteni az épületek jelentőségét és olyan tartalommal kell megtölteni azokat, melyek szolgálják a helyi közösséget.

Az esemény zárásaként Michl József, Tata polgármestere mondott pohárköszöntőt, amely után lehetőség nyílt az épület megtekintésére.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretein belül a projekt célja, hogy új, egyedi, interaktív elemekkel ellátott kiállításon keresztül bemutassa többek között az Esterházy család szerteágazó diplomáciai kapcsolatrendszerét, a házasságok fontosságát, illetve ezen keresztül a női főúri életformát, mindezt korhű berendezésekkel.

Fontos, hogy ez a fejlesztés nem csak a felnőtteknek szól, hanem a jövő nemzedékének is. Mindezek mellett a helyi közösség számára is felbecsülhetetlen értékkel bír a kastély, hiszen ezáltal megismerhetik múltjukat, kultúrájukat, gyökereiket.


A tatai Esterházy-kastély építése 1751 és 1806 közé esik, 1945-ig a család birtokában volt. A kastélyt folyamatosan lakták, sőt uralkodói vendégeket is fogadtak itt. Falai között nem egyszer országos események zajlottak és olyan uralkodók látogattak ide, mint I. Ferenc császár és király, I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár és IV. Károly császár és király.

Érdekesség, hogy saját színházzal rendelkezett, amelyet ugyanaz a Fellner és Helmer cég tervezett, amely a budapesti Vígszínház, a kecskeméti és a kolozsvári színház vagy a bécsi Konzerthaus épületét. A kastélyépület egy nagyszabású kompozíció része, amelybe a tatai várat, sőt az Öreg-tavat is belekomponálta az épület tervezője, Fellner Jakab.


Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott örömét fejezte ki, hogy a kastély visszanyerte régi ragyogását, mely rengeteg újdonsággal, programmal várja majd látogatóit.

(Kormánymegbízotti Kabinet)