Fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű emberek ismerhetik meg azokat a munkahelyeket, munkaköröket, amikről mindig is álmodtak a Neked munka, nekem álom! című programsorozat keretében, mely az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációjával valósul meg.

A Munkaerőpiacon Maradás Egyesület közreműködő partnerek útján szervezi meg a nyílt napot a megyében. Az egy napos álommunkán tíz cégnél tíz megváltozott munkaképességű személy vehet részt - hangzott el a Kormányhivatalban megtartott sajtótájékoztatón.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte: az Országos Fogyatékosügyi Program szerint célunk mind a munkáltatók, mind a társadalom érzékenyítése a hátrányos helyzetű csoportok iránt. Emellett a kormányzat az ellátási rendszer átalakításával a foglalkoztatás bővítését és a rehabilitáció megvalósítását helyezte a középpontba.

Ennek érdekében az elmúlt években számtalan átfogó intézkedés született, emellett folyamatosan bővülnek a pozitív ösztönző eszközök keretei is. A kormánymegbízott hozzátette: az elmúlt évtizedben hatalmas előrelépést tettünk annak érdekében, hogy minél több egészségügyi problémával küzdő személy munkaerőpiaci visszatérését és sikereit segítsük elő. Mindeközben jelentős eredményeket értünk el a társadalom hozzáállásának alakításában és a foglalkoztatók körében is.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Kormányhivatal bekapcsolódhatott a kampány megszervezésébe, hiszen ezzel közelebb hozzuk a megváltozott munkaképességű személyeket a munkáltatókhoz - fogalmazott Dr. Kancz Csaba.

Rontó Ádám, a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület Szakmai vezetője, úgy gondolja, hogy a program hozzájárulhat az érintett személyek integrációjához. Az elmúlt hónap tapasztalatai alapján a megkeresett munkáltatók nyitottak a jelentkezők fogadására és nagyszerű álmok teljesítésére van így lehetőség.

Kiemelte: Írországban 2008 óta működik sikeresen a program, amelynek keretében a dolgozni vágyó megváltozott munkaképességűek megismerhetik az álommunkahelyet, amire mindig is vágytak. 2015-től Európa több országában vált ismertté ez kezdeményezés, hazánkban idén ez a negyedik kampány. A szakmai vezető úgy véli: a munkaerőpiac kedvező folyamatai egyre tágabb lehetőséget biztosítanak a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatására.

A megyében 10 foglalkoztató kapcsolódott be a programba, így kovácsműhelyben, gyermekjóléti szolgálatnál, óvodában, állatmenhelyen, hotelben, lovardában, kertészetben, cukrászdában, masszázs szalonban és vízi kikötőben várják a jelentkezőket, hogy kipróbálhassák az álommunkahelyeket.

(Kormánymegbízotti Kabinet)