Az előző évek gyakorlatának megfelelően az Agrárminisztérium elrendelte a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést 2021. július 1. és augusztus 20. között. Ennek keretében az útszéli standokon történő zöldség-gyümölcs forgalmazás kiemelt ellenőrzésére is sor kerül.

 

A friss zöldség-gyümölcs árukat megfelelő higiéniai feltételek mellett a minőségre vonatkozó minimumkövetelmények megtartásával, a vásárlók megfelelő tájékoztatását szem előtt tartva, a jelölési és nyomon-követési kritériumok biztosításával lehet forgalomba hozni.

Friss fogyasztású élelmiszerről lévén szó, rendkívül fontos ezen áruféleség forgalmazása során a higiéniai szabályok betartása. Kiemelten kezelendő az árusító helyen dolgozók személyes higiéniájának keretén belül az egészségügyi alkalmasság, a kézmosási lehetőség, illetve az egyéb szükségletek kielégítésére alkalmas (mobil) helyiség biztosítása.

Az árusító helyeken a forgalmazás szabályait szem előtt tartva olyan terméket lehet megvételre kínálni, amelynek a nyomon-követése biztosított, valamint jó minőségű, egészséges állapotú, tiszta, romló hibától mentes.

A nyári melegben nem megfelelő körülmények között (árnyékolás és hűtés nélkül), huzamosabb ideig tárolt vagy többször mozgatott zöldség-gyümölcs termékek gyorsan veszítenek minőségükből, így különös körültekintést, és a vásárlásra kínált termékek alapos szemrevételezését javasoljuk.

Kérjük a vásárlókat, hogy a gyors romlásra hajlamos és a higiéniára rendkívül érzékeny friss fogyasztású zöldség-gyümölcsöt rendezett, higiénikus körülmények között megvételre kínáló árusítóhelyeken vásárolják meg.

Amennyiben a vásárlás során hiányosságokat, problémákat tapasztalnak, úgy éljenek a NÉBIH zöld számán történő bejelentés lehetőségével: 06/80/263-244

A zöld szám kapcsán bővebb információkat találnak a csatolmányban szereplő plakáton.

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal)