Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is négy természetes fürdőhely várja a fürdőzni vágyókat Komárom–Esztergom megyében.

A természetes fürdőhelyek közegészségügyi szempontú felügyeletét a Népegészségügyi Főosztály látja el. Minden fürdési szezon előtt a Főosztály munkatársai a szakhatóságok bevonásával helyszíni szemlén vizsgálják a fürdőhelyek és hozzá tartozó fürdővíz megfelelőségét. A szezonnyitást megelőző vizsgálati eredmények valamennyi fürdőhely esetében megfelelő minősítésűek lettek.

Komárom–Esztergom megyében idén üzemelő természetes fürdőhelyek:

– Esztergom Város Önkormányzata Szent István Strandfürdő üzemeltetésében lévő Palatinus Tófürdő (2500 Esztergom, Kertváros)

– Öböl Beach Kft. által üzemeltetett Palatinus Tó (2500 Esztergom, 0566/12 hrsz.)

– Komáromi Városgazda Közhasznú Nonprofit Kft által üzemeltetett Komárom – Koppánymonostor Dunai Szabadstrand (2900 Komárom-Koppánymonostor 011/2 hrsz.)

– Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. által Tatai Fényes Fürdő területén üzemelő Grófi-tó, korábbi elnevezéssel Katonai- tó (2890 Tata, Fényes fasor)

A fürdőhelyek hatósági ellenőrzése nemcsak a szezon előtt, hanem annak ideje alatt is megtörténik, mellyel egy időben a fürdővíz hatósági mintavételezésére is sor kerül. A hatósági vizsgálaton kívül a fürdővíz minőségét az üzemeltetők is ellenőrzik, meghatározott ütemterv szerint, rendszeresen, havi gyakorisággal.

Komárom-Esztergom Megye Kormányhivatala nem javasolja, a nem kijelölt fürdőhelyeken történő fürdőzést, mivel ezeken a helyeken a közegészségügyi feltételek gyakran hiányosak, vagy egyáltalán nem biztosítottak és a víz fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött.

A Magyarországon kijelölt természetes fürdőhelyek listájáról és minősítéséről https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/732/termeszetes_furdovizek_2017-2020.pdf elérhetőségen lehet tájékozódni.

(Kormánymegbízotti Kabinet)