Értesítés méhészeknek a neonikotinoidos csávázó szerrel kezelt kukorica bázis vetőmaggal elvetett Komárom-Esztergom Megyei területek tárgyában


Tisztelt Méhészek!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyező hatósága a hazai kukorica és napraforgó bázis vetőmag előállító területeken a hazai vetőmag biztonságos előállítása és az export piacok megőrzése céljából az uniós országok területén korlátozás alatt álló neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek felhasználására adott ki szükséghelyzeti engedélyt a 2016. év termesztési időszakára a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérelmére a 04.2/9616-2/2015. NÉBIH ügyiratszámú határozata alapján.

Bár az elmúlt évtizedekben nincs olyan tapasztalat, hogy az érintett készítményekkel szabályszerűen csávázott, majd e vetőmagokkal szabályszerűen elvetett területek vonatkozásában károsodás következett volna be méhészetekben, a méhészeknek lehetőséget kell adni annak eldöntésére, hogy’ a kezelt területre, vagy annak közelébe le kívánnak e települni méhészetükkel.

Ennek érdekében a mellékelt táblázatban és térképen tájékoztatjuk Önöket, hogy mely települések közigazgatási határéiban találhatók neonikotinoid hatóanyagú csávcuzószerekkel kezelt vetőmaggal elvetett területek. Felhívjuk az Önök figyelmét, hogy ha ilyen területre, vagy annak közelébe települnek méhészetükkel, akkor a kaptáruk közelében gondoskodjanak itatóvíz kihelyezéséről a kultúrnövény teljes elvirágzásáig terjedő időszakban.

Tájékoztatjuk Önöket, hogyr az érintett területeket a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályához szabályszerűen bejelentették. A vetés időszakában tartott hatósági ellenőrzéseink alkalmával szabálytalanságot nem tapasztaltunk.

Az értesítés teljes szövege, valamint a hozzá kapcsolódó táblázat és térképmelléklet a jobb oldalon található Kapcsolódó anyagok alól letölthető.

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal)