Idén is elhelyezték az emlékezés koszorúit a megyeszékhelyen az 1956-os emlékműnél és a XIV-es Szent István lejtaknánál a Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) szervezésében.

Az alkalmon jelen volt Sinkó Ferenc a POFOSZ megyei elnöke, Pozsonyiné vitéz Baksa Katalin a POFOSZ Tatabányai Városi Alapszervezetének elnöke, a szövetség tagjai, Kupcsok Péter, a Fidelitas megyei elnöke, John Katalin önkormányzati képviselő, valamint Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott.

Sajnos évről évre egyre kevesebben vannak azok, akik el tudják mondani nekünk, hogy mik történtek ezekben a vészterhes időszakokban. Az első, koncepciós perekben elítélt rabokat 1953. augusztus 19-én szállították a X-es, XIV-es és a Síkvölgyi akna mellett létesített táborokba.

Az akkori tatabányai szénbányászati tröszt bányáiban az oroszlányi táborokkal együtt csaknem háromezer elítélt dolgozott. A tatabányai rabtábor 1956 nyarán szűnt meg. Nagy a felelősségünk, mind a középkorosztálynak, mind a fiatalabbaknak, hogy tovább vigyék az emlékezést, hiszen ha megbocsátani meg is lehet, de elfelejteni a múltat sosem szabad.

Dr. Kancz Csaba beszédében megköszönte, hogy Komárom-Esztergom megyében vannak olyan lelkes emberek, akik ezt a munkát végzik, szólnak és intenek. Kívánom, hogy a jövőben is kellő tisztelettel tudjunk mindig emlékezni, ebben az összetartó közösségben – zárta mondatait a kormánymegbízott.

(Kormánymegbízotti Kabinet)