A második világháború két legendás harci repülőgépe ismét találkozik: a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum német látványossága mellé csütörtökön érkezett legnagyobb riválisa.

2019-ben került a szolnoki repülőmúzeumba a második világháború egyik legjobb vadászgépe, a Messerschmitt Bf 109-es harci eszköz. A krakkói Lengyel Repülési Múzeumtól kölcsönkapott gép a RepTár egyik lefelkapottabb különlegessége volt eddig. Csütörtökön azonban – szintén lengyel támogatással – újabb „nehézfiú” érkezett a múzeumba. A német gép mellé ugyanis hasonlóan legendás ellenfelét, a brit Supermarine Spitfire LF Mk. XVIE-t állították ki.

Az alacsony és közepes magasságú légi harcra használt Spitfire a szövetséges erők legelterjedtebb vadászrepülője volt, az ’50-es évek végéig több mint 20 ezret gyártottak belőle. Ennek megfelelően számos ráncfelvarrást élt meg, a Szolnokon most kiállított darab a modell egyik kései fejlesztése.

A Messerschmitt és a Spitfire is hazájának korabeli csúcsmodellje volt, a második világháborúban egymás ellen vetették be őket, legnagyobb összecsapásuk az angliai légi csata volt. Az ikonikus repülők szeptember 13-ig néznek farkasszemet a megyeszékhelyen, utána hazaszállítják őket Krakkóba.

(Kormánymegbízotti Kabinet)