Átadták a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem Program Jász-Nagykun-Szolnok megyei felajánlásait.

A gazdák minden évben adományoznak terményükből olyan társadalmi szervezetek, akik nehéz sorsú gyermekeknek segítenek. Az országos akciót megyénkben pénteken a megyeházán zárták, ahol átadták az adományleveleket a kedvezményezetteknek.

Tizenegy éve indult el a program, és ez idő alatt a megyei gazdatársadalom helytáll a gazdálkodásban, és helytáll a felelősségvállalásban – hangoztatta az ünnepségen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke. Hubai Imre Csaba elmondta, a 687 adományozónak hála 153 tonna gabonát gyűlt össze karitatív célra. Ebből 104 tonna liszt készül, amelyet a Kárpát-medence magyarlakta területein élő rászorulóknak ajánlanak. 63 tonnát Jász-Nagykun-Szolnok megyében osztanak szét. Ezzel a gazdatársadalom bizonyítja jó szándékát, példát ad a nemzeti összetartozásra – mondta a kamarai elnök.

A Magyarok kenyere program mára meghatározó eseménnyé vált a megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megye ugyanis élen jár az adományozók számában és a felajánlott mennyiségben is – mondta a megyei kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila szerint ez bizonyítja azt is, hogy a gazdatársadalom összefogásával nagy eredményeket érhetünk el. – Egy gazda szíve akkor a legnyugodtabb, ha el tudta vetni búzáját, aratni tudott, kenyeret tett az asztalra, és másoknak is juttat belőle. A programot is ez a gondolat tartja össze, hiszen mindig lesznek rászorulók, és olyanok, akik szívesen fogadják a felajánlásokat – fogalmazott a kormánymegbízott. Kiemelte, a gazdatársadalom jó példát adott a sikeres járványügyi védekezéshez is, hiszen tanultunk abból, miként tegyük félre egyéni érdekeinket, és cselekedjünk a közösség érdekében.

Szerte a Kárpát-medencében várják a rászorulók a jászkunsági gazdák felajánlását. Ez azért lehetséges, mert a térség földművelői elkötelezettek a közösségért – mondta Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette, a megyei gazdák szorgalmasan dolgoztak azért, hogy ismét Jász-Nagykun-Szolnok megye adja a legtöbb gabonát. Ezzel is hozzájárultak az összmagyarság ügyéhez is. A közgyűlési elnök köszönetet mondott a megye országgyűlési képviselőinek is, akik sokat tettek azért, hogy a gazdák nyugodtak dolgozhassanak.

(Kabinet)