Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja a megyeszékhely városi televíziójában összegezte az elmúlt időszakot.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is sikerült legyőzni a koronavírus harmadik hullámát, és sikerült olyan átoltottságot elérni, amely lehetővé teszi, hogy a munkavégzés és a nyári időtöltések is szabadabbá váljanak – jelentette ki a Szolnok TV-nek adott interjújában a megyei kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila elmondta: megyénkben a második hullám erősebb volt a harmadiknál – a legtöbb fertőzés 2021 január-februárjában volt – de sikerült időben reagálnunk a helyzetre, így felkészültünk a harmadik hullámra. Közölte: a megyei lakosság 6,6 százaléka volt eddig igazoltan fertőzött, a fekvőbeteg-ellátók leterheltsége is kezelhető volt. Beszélt arról, jelenleg mind a háziorvosoknál, mind az oltópontokon kellő számú vakcina áll rendelkezésre a megyében. A paletta is bővült, négy-öt típusú vakcinából is lehet választani, és időpontot is lehet foglalni.

A kormánymegbízott szerint kiválóan teljesítettek a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai, akik az egész pandémia alatt dolgoztak, döntöttek a karanténokról, kontaktkutatást végeztek, kiemelték a fertőzötteket, közreműködtek a tesztelésekben és az oltóanyagokkal kapcsolatos logisztikai feladatokban. – Nálunk a háziorvosoknak nem kellett bejönnie az oltóanyagokért, mi kivittük a háziorvosoknak a védőoltást azzal a céllal, hogy ők végezzék a dolgukat – az oltást –, minden egyéb feladatot mi elvégzünk – emelte ki. Hozzátette: a megye mind a 198 háziorvosi praxisa kiválóan teljesítette az oltási feladatokat.

A védettségi igazolványokkal kapcsolatban elmondta, azokat nem a kormányablakokban állítják ki, de mindenkinek segítenek, aki valamilyen okból nem kapta meg az oltási igazolványát, vagy hibás az okmány. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormányablakaiban már több mint 20 ezer esetben intézkedtek, vagy nyújtottak segítséget védettségi igazolványok ügyében – tájékoztatott a kormánymegbízott.

Jász-Nagykun-Szolnok megye munkaerőpiaci helyzetéről szólva azt mondta, a foglalkoztatásáért több fórumon, számos szereplővel nagyon sokat dolgoztak már az elmúlt években is, ennek a munkának a gyümölcseként jelenleg nagyon stabil a térség munkaerőpiaca. – A koronavírus előtt 17 ezer fő volt a regisztrált álláskeresők száma, most 14 ezer, tehát háromezerrel kevesebben keresnek munkát, mint a vírus kezdetével. Ez azt jelenti, hogy a munkaadók éltek azzal a lehetőséggel, amit a kormány nyújtott számukra – fogalmazott Berkó Attila. Jelezte: több mint kétmilliárd forint állami támogatást fizettek ki a megyében, a kormányhivatal foglalkoztatási egységei pedig mindent megtettek, hogy ezeket a támogatásokat időben kapják meg a munkáltatók. – Zászlóként tűztük ki, hogy a képzett munkaerő ne vándoroljon el a megyéből, hanem itt helyezkedjen el. Az ő megtartásukra is számtalan programot írt ki a kormányzat, és szép számmal is éltek ezzel a lehetőséggel a helyi munkaadók.

A kilenc éve működő diákmunkaprogramról úgy szólt, folyamatosan emelkedik mind a támogatási összeg, mind programba bevont fiatalok száma. – A megyében 1100 diáknak szeretnénk munkát adni. A források erre rendelkezésre állnak, és szép számmal is jelentkeznek a fiatalok munkavégzésre. Mára ott tartunk, hogy jelentős munkát adhatnak a munkaadók a diákoknak. Ez a munkaalapú társadalom szempontjából szép jövőt vetít előre – mondta kormánymegbízott.

Közölte az is, bár a várakozások elkerülése miatt korábban csak időpontfoglalással lehetett ügyet intézni, a kormányablakok visszaálltak régi működésükre. Az időpontfoglalás nagyon jól működő rendszer, és aki teheti, az most is foglaljon időpontot, mert segítségével otthonról interneten keresztül magunk választhatjuk ki, hogy mikor és hol szeretnék ügyet intézni. Hozzátette: jól bevált konstrukció a kormányablakbusz, amely meghatározott menetrend szerint három hét alatt minden olyan településre eljut, ahol nehézkesebb az ügyintézés.

A teljes beszélgetést megnézheti az alábbi linken:
https://www.facebook.com/szolnoktv/posts/5723149764424195

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)