Elkezdődött a közétkeztetési menüsorok célellenőrzése, érzékszervi bírálata Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén. A vizsgálatokat a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának kollégái és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei végzik mobil labor segítségével.

Az ellenőrzés kiterjed az egész vármegye területére, több település iskolai, óvodai konyhájáról, idős otthonokban készített ebédből gyűjtenek ételmintákat a szakemberek, amelyeket azután a jelenleg Szolnokon tartózkodó mobil laborban vizsgálnak meg.

Az élelmiszerek komplex megfelelőségének része az érzékszervi megfelelőség. Erre azért van szükség, mert a műszeres, vagy klasszikus analitikai módszerrel az érzékszervi hiba nem minden esetben támasztható alá, az érzékszervi megjelenést az összes benne lévő komponens egysége adja. Éppen ezért helyeznek nagy hangsúlyt az élelmiszerek érzékszervi vizsgálataira is. Ezen vizsgálatokat szabvány szerint, képzett bírálók végzik. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyénkben 2023. május 17-től várhatóan június 2-ig tart a közétkeztetésből származó ételek érzékszervi vizsgálata.

 

(Főispáni Kabinet)