Tavaly indította el kezdeményezését a Nemzeti Örökség Intézete, hogy az ország minden olyan temetkezési helyét, ahol védett sírok találhatók, információs parcellakövekkel jelöli meg. Ezúttal a szolnoki katolikus temetőben adtak át „okos” parcellakövet. Az ünnepi eseményen a kormányhivatal képviseletében dr. Katona Károly főigazgató mondott köszöntőt.

A nemzeti sírkert védettségi kategóriát Magyarország Kormánya hozta létre 1999-ben azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. A nemzeti sírkertbe sorolt nyughelyek védettek, nem felszámolhatóak. Jelenleg hazánkban több mint hatezer ilyen síremlék van – hangzott el Móczár Gábor nyitóbeszédében. A Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója elmondta: a következő hónapokban, években sorra megjelölik azokat a temetkezési helyeket, ahol nemzeti sírkert részeként védett sírok találhatóak.
A városi önkormányzat képviseletében Fejér Andor alpolgármester, majd dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója osztotta meg személyes tapasztalatait, és méltatta a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezését.


A következő évek során a temetők bejáratához elhelyeznek egy-egy információs parcellakövet, rajta egy QR-kóddal, amely az intézet honlapjára (https://nori.gov.hu/) mutat, azon belül is az adott temető védett sírjainak listájára és a benne nyugvó személyek életrajzaira. Emellett információs térképeken be is jelölik a védett sírok pontos temetőn belüli elhelyezkedését, ezzel is megkönnyítve az odalátogatók tájékozódását.Jelenleg Keszthelyen, Budapesten a Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben, a Farkasréti, az Óbudai, a Megyeri úti és az Új köztemetőben, valamint Csurgó, Sümeg temetőiben van ilyen „okos” parcellakő. Idén Pannonhalmán, illetve Iváncsán került sor a helyi temetők megjelölésére, majd Székesfehérvár, Nyíregyháza és Debrecenben temetői következtek.Ehhez csatlakozott most Szolnok városa, ahol az alábbi védett sírok találhatók:

Római katolikus temetőben:

- Boros Ottó vízilabdázó, olimpiai bajnok

- Chiovini Ferenc festőművész, grafikus

- 1919-ben kivégzett katonatisztek, csendőrök és polgári személyek emlékműve

- Hasznos István vízilabdázó, olimpiai bajnok

- Hild Viktor régész, muzeológus

- Kanizsa Tivadar vízilabdázó, olimpiai bajnok

- Kenéz Béla statisztikus, közgazdász

- Verseghy Ferenc pálos szerzetes, költő

Református temetőben:

- Kellner Gyula maratoni futó, olimpiai bronzérmes

- Pólya Tibor festő, grafikus, iparművészAz avatást követően többen azonnal megnézték a parcellakő nyújtotta információkat okostelefonjuk és a QR-kód segítségével.

 

(Főispáni Kabinet)