Ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd Jászkun Emléküléssel folytatódott a Nemzeti Jászkun Emléknap Szolnokon. Az ünnepi eseményen került sor a Jászkunságért elnöki elismerő oklevelek átadására. Este, a jászkun hagyományok előtti tisztelet jeléül gyertyagyújtásra várják a szolnokiakat a kék-fehér színbe öltözött Megyeháza erkélye elé.

 


A Magyar Országgyűlés 2014-ben május 6-át, a Redemptio kihirdetésének, s egyben az egykori Hármas Kerület autonómiájának emléknapjává nyilvánította. A Jászkun Hármas Kerület önmegváltását, a Redemptiót lehetővé tevő diploma aláírását ünnepeljük, amelyet Mária Terézia látott el kézjegyével. Őseink – szabadságukért cserébe – 580 ezer rajnai rhénes forintot fizettek ki, emellett pedig 1000 lovas katona kiállítását vállalták.

Nincs annál lélekemelőbb érzés, mint amikor egy tájegység népe az ősi jogok jussán visszakapja azt a megbecsülést, amely kijár neki annak okán, hogy amikor a haza sorsát kellett „eligazítani”, ők adták a legkiválóbb katonákat. A Redemptio nyolc évvel ezelőtti nemzeti emléknappá nyilvánítása mérföldkő a Jászkunság történelmében – hangzott el a Megyeháza dísztermében tartott ünnepi eseményen.Az ötödik Jászkun Emlékülés az emeritus kapitányok bevonulásával és a Szolnoki Légierő Zenekar előadásával kezdődött, majd ünnepi beszédet mondott Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke, valamint Borbás Ferenc emeritus Jászkun főkapitány is.


A Jászkunságért elnöki elismerő oklevelek átadásakor elhangzott: az oklevelet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat első alkalommal adományozza olyan személyek vagy közösségek kiemelkedő munkájának elismerésére, akik a Jászkun örökség feltárása, megőrzése, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye történelmi-kulturális értékeinek gyarapítása terén kiemelkedő tevékenységet végeznek.


Az eseményen köszöntőt mondott dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki identitástudatunk jelentőségére hívta fel a figyelmet. Múltunk és hagyományaink ápolása a jelenkor nemzedékének kötelessége. Mert bár a feljegyzések megőrzik az egykori történéseket, a hagyományokat nekünk kell életben tartani – hangzott el a beszédében.


A Nemzeti Jászkun Emléknapot több kísérő rendezvény is színesítette: a törökszentmiklósi Kézműves Örökség Egyesület Redemptiós kamara kiállítása, jász és kun hímzés bemutató, az abádszalóki Szabó István megyénk településeire jellemző hozzávalókból készült kézműves bonbonjait kóstolhatták meg az érdeklődők.

 

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)