Munkavédelmi nyílt napot tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal szerdán Szolnokon. A konferencia célja az elkerülhető munkabalesetek megelőzősének elősegítése volt, de szóba kerültek közelmúlt a legfontosabb jogszabályváltozásai is, és az építőipari célvizsgálat tapasztalatai is.

 

Minden munkavégzés járhat veszélyekkel, ezért a munkaadóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a munkavállalók testi épségét megőrizzék – hangsúlyozta a nyílt napon a kormányhivatal főigazgatója. Dr. Katona Károly kijelentette, a kormányzat számára fontos az értékteremtő munka, ezért kiemelt szerepe van annak, hogy a munkavégzés körülményei biztonságosak legyenek. A kormányhivatal feladata – tette hozzá –, hogy elősegítse ennek a célnak a megvalósulását. A modern közigazgatás szolgáltató típusú, ezért elsősorban a prevenció a célunk. Ezt segítjük elő azzal, hogy a vállalkozásokat információhoz juttatjuk – fejtette ki a főigazgató. Szólt arról, előtérbe kell helyezni a munkaügyi szakterületet, a jogszerű foglalkoztatás erősítését is, mert a kormányhivatal ezzel járulhat hozzá a gazdaság kifehérítéséhez.

Jelentős változások történtek a munkaügyi ellenőrzések területén. Erről tartott előadást a munkavédelmi és munkaügyi osztályvezető. Katonáné Papp Ágnes elmondta, új fogalmak léptek életbe a területen. Így a hatóság elnevezése a továbbiakban foglalkoztatás-felügyeleti hatóság, míg a munkaadókra foglalkoztatóként, a munkavállalókra foglalkoztatottként hivatkozik a jogszabály. Az osztályvezető hozzátette, az építőipar sikeres célvizsgálata után várhatóan további ágazatokban is ellenőrzések lesznek.

A Covid19-cel kapcsolatos előadáson elhangzott: idén és tavaly is rendhagyó feladatot jelentett koronavírus-járvány miatti foglalkoztatási megbetegedések kivizsgálása, ami komoly feladat elé állította a kormányhivatalt. A munkavédelmi kérdések közt szóba került: továbbra is gondot jelent a magas munkabalesetszám, hiszen 2020-ban Jász-Nagykun-Szolnokban történt az egyik legtöbb baleset a megyék között. A munkavédelem területén számos jogszabályváltozás lépett életbe a közelmúltban – ezekről javasolt tájékozódni.

Külön napirendben tárgyalták a szakemberek az építőipari célvizsgálat eredményeit. Elhangzott, a legelterjedtebb gondot a leesés elleni védelem hiányosságai jelentik – vagyis sok helyen nem volt megfelelő védőkorlát, nem használtak sisakot, védőszemüveget, illetve silány vagy hiányos állványokat használnak.

Csökkent a munkabalesetek száma megyénkben, ugyanakkor továbbra is előfordulnak súlyos balesetek. Tavaly 6-an haltak meg Jász-Nagykun-Szolnok megyében munkabalesetben – ebbe a közúti tragédiák is beletartoznak –, súlyos csonkulásos baleset nem történt, és 12-en szenvedtek súlyos balesetet.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)