Átadták az M4-es autóút Cegléd és Abony közötti szakaszát csütörtökön, ezzel pár kilométer híján már Szolnokig autózhatunk gyorsforgalmin Budapestről.

 

2025-re minden megyei jogú várost bekötik a gyorsforgalmi úthálózatba – jelentette ki az átadón az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László elmondta, kiemelt stratégiai beruházás Szolnok közvetlen kapcsolódása Budapesthez, valamint a második Erdélybe vezető sztrádába. A beruházás közlekedésbiztonsági szempontból is jelentős, kevesebb baleset lehet később a vonalon – mondta a miniszter. Palkovics László közölte, a most átadott 17 kilométerrel a teljes Pest-megyei szakasz megvalósult, aminek költsége 100 milliárd forint volt.

Nagy öröm Pest megyének, Szolnoknak, Jász-Nagykun-Szolnok megyének is az út megvalósulása – mondta Földi László, Pest megyei országgyűlési képviselő. A politikus szerint egyre több befektetőnek fontos a főváros gyors elérése, amely gazdasági élénkülést, új munkahelyeket hozhat.

A magyar gazdaság ereje, és sokak hihetetlen munkája együtt adott lehetőséget arra, hogy elkészüljön az útszakasz – mondta Szolnok polgármestere. Szalay Ferenc hozzátette, a Szolnokot elkerülő északi útvonal már épül, várhatóan 2022-ben adhatják át. A polgármester kifejtette, az út esélyegyenlőséget biztosít Szolnoknak, hogy a térség többi megyeszékhelyével azonos adottságai legyenek. Budapest után Szolnok lehet az egyik település, ahová beruházások érkeznek. Erre a város összesen 364 hektár ipari park kialakításával készül – mondta Szalay Ferenc.

A teljes útszakasszal Szolnok lesz a kapuja a térség megyéit összefogó gazdasági régiónak, amely javítani fogja térség életminőségét, és gazdasági fellendülést eredményezhet – mondta Kállai Mária, Szolnok és környékének parlamenti képviselője.

Nyúl Zoltán, a Magyar Közút műszaki igazgatója hangsúlyozta, az M4-es út hosszútávra készül, ezért minőségi kivitelezést és üzemeltetést végeztek és végeznek majd rajta.

 

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)