Megkötötték szerződéseiket az Önkéntes Katonai Szolgálat első szolnoki turnusának résztvevői, akiket a megyei kormánymegbízott köszöntött.

 

Kezdetét vette Szolnokon a Magyar Honvédség legújabb toborzó akciója. Az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) célja, hogy minél többen szerezzenek Magyarországon átfogó katonai ismereteket. Az ÖKSZ-esek a 2+4 hónapos kiképzés alatt havi bruttó 167 ezer forintot és költségtérítést kapnak, és később hosszabbíthatnak, szerződéses katonákká is válhatnak. Az ÖKSZ különösen jó lehetőség azoknak a fiataloknak, akik valamiért nem kezdhették meg felsőoktatási tanulmányaikat: ők a szolgálat hosszától függően akár 64 pluszpontot is kaphatnak az egyetemi, vagy főiskolai jelentkezésükhöz szükséges pontok mellé.

A szolnoki toborzásra ennek megfelelően szép számmal jöttek a jelentkezők, összesen 34-en kötötték meg szerződésüket szerdán a helikopterbázison. A leendő katonákat a megyei kormánymegbízott a helyszínen köszöntötte.

Rendkívüli utat jár be a katonaság napjainkban Magyarországon, és a következő évek is arról fognak szólni, hogy a honvédség fejlődik – fogalmazott dr. Berkó Attila. Emlékeztetett, a magyar történelemben mindig is fontos szerepet játszott a katonaság. Egy ország akkor élhet szabadon, ha szabadságát megvédeni is képes, ezért nem mindegy, hogy milyen védelmi erővel rendelkezünk. A rendszerváltás után sokan azt gondolták, hogy a honvédséget nem kell fejleszteni, mert a NATO megvéd minket. A közelmúlt eseményei viszont megmutatták, hogy szükség van ütőképes magyar haderőre – mondta a kormánymegbízott.

Dr. Berkó Attila kijelentette: a katonaság szolgálat, a haza szolgálata. Igazán az tudja szolgálni a hazát, aki itt él, ezért minden önkéntes szolgálatos hazaszeretetről tesz tanúbizonyságot. A kormánymegbízott kitért arra is: a felvételi pluszpontok mellett fontos, hogy a katonaságnál olyan tudás szerezhető, ami a későbbiekben is hasznos lesz.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)