A Magyar Kard Napja alkalmából nyílt ma kiállítás Szolnokon a Damjanich János Múzeumban. A rendezvény az országos programsorozat első állomása volt. Az ünnepélyes megnyitón Szalay Ferenc polgármester és Pézsa Tibor olimpiai bajnok vívó is szólt a megjelentekhez, majd a szolnoki Magyar Szablyavívó Iskola tartott bemutatót. Az ünnepségen részt vett, mint a rendezvény egyik védnöke Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is.

 

Régi hagyományokat elevenít fel az iskola, egy olyan sportágat, amelynek művelői számtalan nagyszerű eredményt értek el a múltban. A kardvívás egykor – a középkorban - jóformán a mindennapok része volt, később sportággá nemesült, hogy továbbra is hirdesse a magyar kardforgatók boszorkányos ügyességét.

 


A megnyitón két egykori olimpiai bajnok vívónk is jelen volt: Pézsa Tibor és a Szolnokon élő B. Nagy Pál. A magyar vívás történetét bemutató kiállítás szakmai megnyitóján Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója szólt a megjelentekhez, a tárlatvezetést Békési István, a szolnoki iskola vezetője tartotta.

 


(www.szolnok.hu)