Miközben zajlik a legidősebb regisztráltak oltása, ezen a héten újabb fajta vakcina érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megyébe, amellyel immár a hatvan évnél fiatalabb krónikus betegek oltása is elkezdődik.

 

Javában tart a legidősebb előjegyzettek koronavírus-fertőzés elleni immunizálása Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A hazánkba érkező vakcinamennyiség függvényében folyamatosan kapják az oltást azok a hatvan évnél idősebbek, akik jelezték oltási igényüket.

A háziorvosi praxisokban már múlt héten, csütörtökön elkezdődött az oltás. Jász-Nagykun-Szolnok megyében – az ország többi részéhez hasonlóan – az amerikai Moderna vakcinát kaphatják meg a praxisokban. – Az oltási terv ezen szakaszában rendkívül fontos, hogy a fertőzésnek leginkább kitett idős korosztály mielőbb megkapja a védettséget jelentő oltást – mondta a regisztráció alapú oltások kezdetekor a folyamatot szervező kormányhivatal főigazgatója. Dr. Katona Károly leszögezte: mindenki, aki részt vesz az oltási munkálatokban, azon dolgozik, hogy minél hamarabb, minél többen védettséget szerezzenek.

Ezzel párhuzamosan már a kórházakban kialakított oltópontokon is oltják az szépkorúakat. A kórházakban egyelőre csak a Pfizer/BioNTech vakcinát lehet beadatni, de hamarosan a Sputnyik V is elérhető lesz. Dr. Berkó Attila kormánymegbízott csütörtökön a jászberényi és a karcagi kórházba látogatott, ahol egyeztetett a kórházvezetőkkel és ellenőrizte az oltópontokat. A helyszínen kiderült: a kórházak felkészülten várták az oltásra várókat, a munka precízen, pontosan, dokumentálva haladt.

Folyamatos a munka a szolnoki megyei kórházban is. A Hetényi Géza kórházban hat oltópontot alakítottak ki, ebből kettő a hétvégén is ellátta az oltásra érkezőket. – Nem egyszerű az idősebb korosztálynak megszervezni a védőoltást, az utazást, de hála égnek sok segítséget kapnak az idősek a hozzátartozóktól, a polgármesteri hivataltól, egyéb szervezetektől. Jó tapasztalataink vannak az elmúlt napokról, nagy kedvvel, bátran, örömmel jönnek az idősek. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy szabadabban élhessünk a következő hónapokban – összegezte tapasztalatait a helyszínen a kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila elmondta: az AstraZeneca érkezése lényegesen megnöveli az oltópontok áteresztő-képességét, sokkal több embert lehet majd védőoltással ellátni. - Arra készülünk, hogy tíz-, de akár százezres nagyságban is olthatunk hétvégente, ezzel is hozzájárulva a védekezés sikerességéhez – tette hozzá.

A brit AstraZeneca vakcina-szállítmánya kedden érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megyébe. A készletet a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai átvették, és a napokban eljuttatják az oltást beadó háziorvosokhoz. Ezzel megyénkben – az országhoz hasonlóan – már a negyedik fajta vakcinával oltják a regisztráltakat. Az AstraZeneca szérumát a hatvan évnél fiatalabb krónikus betegek kapják.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)