A legaktuálisabb, önkormányzatokat érintő kérdésekről egyeztetettek a polgármesteri hivatalok vezetői csütörtökön a Megyeházán.

 

Az önkormányzatok korábban is jól együttműködtek a területi államigazgatással Jász-Nagykun-Szolnok megyében, és ezen az elmúlt két év nem várt feladatai sem változtattak – jelentette ki a rendezvény megnyitóján a megyei kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila hozzátette, látszik, hogy igény van az ilyen fórumokra, amelyek hosszú évek óta elérik a céljukat: az egységes jogszabály-alkalmazást, a megyénkben élők segítését.

Kiemelte: világos, hogy újabb kihívások elé nézünk, mivel a koronavírus negyedik hulláma már itt van. Ugyanakkor most már sokkal hatékonyabban tudunk fellépni a vírus ellen, hiszen van védőoltás, és az összefogás segítségével emberek életét mentettük meg.

Elmondta: a megyei oltakozási hajlandóság megrekedt, ami a még oltatlan idősekre különösen veszélyes, holott a védőoltás a megfelelő válasz a vírusra. – Azt kérjük az önkormányzatoktól, hogy segítsék a településen élő, oltatlan időseket. Lehetőség szerint vegyék elő azokat a támogatási formákat, amelyekre a korábbi hullámok során támaszkodhattak. A lényeg, hogy vigyázzunk az emberi életekre – fogalmazott a kormánymegbízott. Emlékeztetett arra is, a veszélyhelyzet 2021. december 31-ig érvényes. A veszélyhelyzet adta eszközöket az önkormányzatok felelősen, de használhatják.

A helyi önkormányzatokat érintő aktualitásokról tartott elődadást Dr. Ligetné Nemes Katalin, a kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztályvezetője. A kormány 2020. március 11-én vezette be a különleges jogrendet. A veszélyhelyzet alatt a közgyűlés átruházhatta jogköreit a polgármesterekre. Ám az önkormányzatok egy későbbi kormányrendelet okán a veszélyhelyzet alatt is ülésezhettek – sorolta az osztályvezető. A gyakori kérdésekre reagálva elmondta, közmeghallgatások megtartására ez idő alatt nem csak lehetőség van, de kötelező is. A közmeghallgatás ugyanis nyílt testületi ülésnek számít, az egyéb rendezvényekre érvényes szabályok nem vonatkoznak rá. Hozzátette: az önkormányzatok saját szervezeteiket is átalakíthatták a veszélyhelyzet alatt.

Szólt arról, Jász-Nagykun-Szolnok megyében nem történt olyan eset, hogy polgármester saját magának jutalmat állapított volna meg. Az osztályvezető tisztázta a polgármesterek kft-tagsága kapcsán felmerülő leggyakoribb félreértést is. Törvény szerint háromezer főnél nagyobb lélekszámú települések polgármestereinek tilos a személyes közreműködés kft-ben, ez ugyanakkor nem keverendő az ügyvezetéssel, hiszen ezek egymást kizáró fogalmak.

A településrendezés aktualitásairól tartott előadás Dusa Zsuzsanna állami főépítész, aki hangsúlyozta, 2021.október 31-ig módosítani kell az esetlegesen hiányos településkép-védelmi rendeleteket. A konferencián Marozsán Lászlóné, az Állami Számvevőszék tervezési vezetője beszélt a hatóság működéséről és ellenőrzési tapasztalatairól.

Idén márciusban állt fel a kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztálya. Vezetője, dr. Lipták Gergely a konferencián elmondta, március óta mintegy 400 bejelentést kaptak illegális hulladéktelepről. Ebből 173 a Hulladékradar nevű telefonos alkalmazáson keresztül érkezett, és 220 egyéb lakossági bejelentés történt. Hamarosan indulnak az önálló ellenőrzések, amelyek során a megye minden településére el fognak menni. A bejelentett illegális szeméttelepeket szinte kivétel nélkül fel lehetett tárni a leadott gps-koordináták és fényképek alapján. Tapasztalataik szerint az önkormányzati területen hagyott szemetet 70-80 százalékban sikerül eltakarítani, a magánföldeken azonban már nem ennyire jó az arány. Az osztályvezető hozzátette, a legjobb lenne megelőzni, hogy illegálisan rakjanak le hulladékot, amit hosszútávon az oktatással érhetünk el.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)