Megnyílt a kormányhivatal több napon át tartó pályaválasztási kiállítása, amelyen közel ötven kiállító várja az érdeklődőket. A megyei kormánymegbízott megnyitójában a jövő szakképzéséről beszélt.

 

Három napon keresztül válogathatnak a hazai szakmák legjavából azok a Jász-Nagykun-Szolnok megyei diákok, akik meglátogatják a kormányhivatal pályaválasztási kiállítását. A Szakma labirintus – Szakmák világa Pályaválasztási Kiállítás szerdán nyitotta meg kapuit a szolnoki Jendrassik György Technikumban, és egészen péntek délig látogatható. A rendezvény a pályaválasztás előtt álló általános és középiskolás a diákoknak segít megtalálni a legtesthezállóbb szakmát.

A fiatalok pedig jöttek is, hiszen a rendezvényre a megyéből közel ötven kiállító – köztük cégek, iskolák – mutatta meg az egyes szakmák fortélyait, így a rendezvény egész idejére háromezer diákot vár a kormányhivatal.

Fontos, a jövőbe mutató esemény a kiállítás – hangsúlyozta az expó megnyitóján a megyei kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila arról szólt, az elmúlt években új irányba indult el Magyarországon a szakképzés. – Rohanó világban élünk, ezért szükség van arra, hogy versenyképes szakmák jöjjenek létre, és hogy a jövő kihívásaira választ adó szakképzési rendszert alakítsunk ki. Ezért ma már a kutatás-fejlesztés- és innovációs terület nem választható el a szakképzéstől. Nagyon helyesen megyénkben is megjelent ez a gondolat. És jó példát is adtunk, hiszen már évekkel ezelőtt megkezdődött a folyamat, amely révén több Jász-Nagykun-Szolnok megyei mintaprogramot épített be a szaktárca az új szakképzési rendszerbe – fogalmazott dr. Berkó Attila.

Hozzátette, ezek a napok a fiatalokról kell, hogy szóljanak, akiknek segítséget kell kapniuk ahhoz, hogy akár hosszú távra tervezhessenek. Ma már ez könnyebb, hiszen nem kell egyik szakmát halmozni a másik után. Hosszú távon is világos, stabil jövőképet adnak a magyarországi szakmák, amelyekre bátran lehet családot alapítani.

Köszönetet mondott a diákoknak Szolnok és térsége országgyűlési képviselője. Dr. Kállai Mária a tanulás fontosságát emelte ki, és kifejezte reményét, hogy mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb életpályát. Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja a szakképzés közelmúltbeli változásairól beszélt.

 

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)