Tiszaburán állomásoztak a héten a népegészségügy szűrőbuszai. A szűrőprogram fontosságáról az országos tisztifőorvos a helyszínen beszélt, szavait pedig megerősítette, hogy a minap az egyik jármű segítségével sikerült megelőzni egy tragédiát.

Nagy érdeklődés övezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszainak szolgáltatásait Tiszaburán. A községben szerdán és csütörtökön volt lehetőség kivizsgálást kérni az országos Helybe visszük a szűrővizsgálatot! programon belül. Az első napon 127-en kértek analízist.

A megelőzés fontosságáról a helyszínen beszélt az országos tisztifőorvos. Dr. Müller Cecília elmondta, égető probléma a világban a nem fertőző krónikus betegségek magas száma.

Magyarországon évente 33 ezren halnak meg ilyen betegségekben, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 1500 körüli ez a szám. Ezek a betegségek – daganatos megbetegedések, keringési problémák, magas koleszterin – megnehezítik és megrövidítik az életet – hangsúlyozta. Müller Cecília szerint a modern népegészségügy feladata nem csak a születéskor várható élettartam növelése, de az egészségben töltött évek számának növelése is.

– 2019-ben indult a Helybe visszük a szűrővizsgálatot! program, az elmaradottabb településeket célozva. Tiszaburára két busz jött, összesen pedig tíz szűrőbusz segíti a programot, de törekszünk rá, hogy még több legyen – fogalmazott a tisztifőorvos. Hozzátette, ha korai szakaszban felfedezzük a komoly betegségeket, akkor jó eséllyel gyógyítani lehet.

– A program indulása óta eltelt három év alatt 5100 embert vizsgáltunk meg, és negyven százalékuknál találtunk valamilyen elváltozást. 2020-ban tizenegy megyében, harmincöt helyen voltunk, 2021-ben azt céloztuk meg, hogy tizennégy megyében hatvankét helyen legyünk jelen, nyolcvan szűrési nappal. Azért kérjük a lakosságot, hogy vegyenek részt a szűrőprogramokon, hogy hosszú életet élhessenek – mondta Müller Cecília, aki hozzáfűzte: a koronavírus delta variánsának várható magyarországi terjedése miatt nagyon fontos, hogy minél többen adassák be a védőoltást.

Büszkék lehetünk arra, hogy mindkét napon sikeres volt a szűrőprogram – jelentette ki az eseményen a megyei kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila ugyanakkor figyelmeztetett, van még mit tennünk, hiszen az életkorunkat és életminőségünket meghatározó egészségügyi mutatókban nem állunk fényesen, ezért elsőrendű a megelőzés. Kitért arra, Tiszaburán nem csak a szűrőbuszok jelentek meg a közelmúltban, hiszen a honvédségi oltóbuszok is eljöttek a településre. A község vezetése és a helyi egészségügyi ellátás pedig példás összefogást mutatott. A kormánymegbízott méltatta a pandémia alatt kialakult kollegiális együttműködést, amely hozzájárul a koronavírus –előbb-utóbb remélhetőleg végleges – legyőzéséhez.

Dr. Andréka Péter Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója arról beszélt, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése már az anyaméhben el kell kezdődjön. A főigazgató szerint a program a rezidensek számára is remek lehetőség, hogy olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyekre a fővárosban nincs lehetőség. Farkas László, Tiszabura polgármestere megköszönte a szűrőprogramot.

Az egészségügyi szűrőprogram fontosságát jelzi, hogy – mint a felszólalók jelezték – szerdán egy rosszullétre panaszkodó tiszaburai lakos is kivizsgáltatta magát az egyik szűrőbuszon. Kiderült, panaszait szívinfarktus okozta, amelyet így még éppen időben észleltek. Az illető azóta sikeres életmentő műtéten van túl.

(Kormánymegbízotti Kabinet)