A kormányhivatal megannyi családos munkatársa közt több olyan házaspár is van, akinek mindkét tagja a kormányhivatalban dolgozik. Egyikük a Botka házaspár, akik a Házasság hete okán bepillantást engedtek kapcsolatukba. Botka János Hunor és Botkáné Belinszky Nóra megosztották sikerük titkát, és azt is hogyan hangolják össze a tisztviselői munkát a családi élettel.-Mikor és hogyan ismerkedtetek meg?

Hunor: Több, mint 12 évvel ezelőtt egy szép tavaszi délután, egy ferencvárosi kávézóban találkozott egy jászkunsági férfi azzal a szabolcsi hölggyel, aki már az első találkozásukkor elvarázsolta bájával és talpraesettségével.

Nóri: Ez az alkalom örökre meghatározta, és egyben megváltoztatta mindkettőnk életét. Később, a rendszeres találkozások, a szervezett közös programok, kirándulások, utazások mind közelebb hoztak bennünket, így nem sokkal később az eljegyzésünkre, majd 2010 szeptemberében az esküvőnkre is sor került Szolnokon. 

-A házasság hete idei mottója „Ezerszer is igen”, milyen volt a ti igenetek, hogyan emlékeztek esküvőtökre?


Nóri: Izgalmas szeptember 11-ére ébredtünk. Kicsit esős volt az idő. A tervek alapján az esküvői fotók a Kengyel-Bagimajor településen található szélmalomnál és kápolnánál készültek a délelőtt folyamán, ahová a barátunk Csajka oldsmobile autójával utaztunk. Mind a fotózás, mind a délutáni polgári szertartás az anyakönyvvezető előtt felejthetetlen élmény maradt számunkra. Kora este a görög katolikus templomban Isten színe előtt is örök hűséget fogadtunk egymásnak a rokonaink és barátaink előtt.

Hunor: A Tiszaligetben megtartott, hajnalig tartó lakodalmunk azért is marad emlékezetes, mert aznap rendezték meg a gulyásfesztivált, és az ott fesztiválozók közül rengeteg, számunkra ismeretlen embertől kaptunk figyelmet és gratulációt.

-Nóri a hatósági főosztályon dolgozik, míg Hunor a törökszentmiklósi járást vezeti, és nevelitek gyermekeiteket. Hogyan tudjátok összehangolni a mindennapokat?

Nóri: a munka, és a család egyensúlyának összehangolása nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Úgy vélem, hogy tudatossággal, ügyes időbeosztással sok minden kivitelezhető. Nem gondolnám, hogy egyszerre kellene mindenhol megfelelni, hiszen sokféle szerepet töltünk be, feleségek, anyák, dolgozó nők vagyunk. Alkalmanként hol az egyik, hol pedig a másik szerep kerül kicsit előtérbe. Hiszem, hogy szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a férjem nemcsak a házimunkában, hanem a gyermeknevelésben is maximálisan kiveszi a részét.

Hunor: több mint 8 éve ingázom Törökszentmiklósra nap mint nap. A gyerekek egy óvodába járnak, a logisztika így könnyebben. Reggel viszonylag korán, háromnegyed hét után már ott vannak az intézményben, azonban ez egy cseppet sem jelent problémát, hiszen igénylik a társaságot, fontos számukra a gyermekközösség.

-Szerintetek mi a sikeres házasság titka?

Nóri: nincs rá recept, emberi tulajdonságokban rejlik. Ami a házasságban elengedhetetlen, a feltétel nélküli szeretet, az őszinteség, a megbecsülés és a bizalom. Egy jó kapcsolatban nem lehet helye játszmáknak. Vallom azt is, hogy a boldogság nem jár automatikusan, folyamatosan, nap mint nap tenni, dolgozni kell érte. Természetesen nagyon sok közös élményünk is van, hiszem az élmények azok, amik egy idő után emlékekké kovácsolódnak, és jó érzéssel töltenek el. Hiszek a házasság intézményében, ez sosem volt kérdés.

Hunor: A titok szerintem a szeretet, a türelem, az odafigyelés, a megértés, a beszélgetés, a problémák közös átbeszélése és megoldása, a kedvesség, a mosoly, valamint a közös élmények. Fontos egymás megsegítése, és kölcsönös támogatása. Amikor az egyik fél elgyengül, a másik fél felemeli, és ez természetesen a mi házasságunkban is tökéletesen érvényesül. Egymás szövetségesei vagyunk, így az őszinteség, és a bizalom elengedhetetlen.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)