Több mint kétszázan szereztek érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által szervezett tavaszi vizsgaidőszakban.

 

Érettségi vizsgát két vizsgaidőszakban, a május-júniusi és az október-novemberi vizsgaidőszakban lehet tenni. Idén tavasszal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalban 223 fő nyújtotta be jelentkezését, közülük 163-an tettek sikeres vizsgát. A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban megtartott eredményhirdetésen összesen 7 érettségi bizonyítvány és 204 tanúsítvány került kiosztásra.

A területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalokban azok nyújthatják be érettségi jelentkezésüket, akik már befejezték a középiskolai tanulmányaikat, és nem rendelkeznek tanulói jogviszonnyal, illetve azok, akik külföldi vagy külföldi rendszerű középiskolában utolsó éves hallgatók.

Tanulói jogviszonyon kívül mind az őszi, mind a tavaszi vizsgaidőszakban bármelyik vizsgatárgyból számot adhatnak tudásukról, függetlenül attól, hogy a középiskolában tanulták-e az adott tantárgyat. A vizsga szintjét a jelentkező határozza meg, emelt és középszinten is eleget tehetnek az érettségi követelményeinek. A jogszabály nem rendelkezik arról, hogy egy tanuló hányszor méretteti meg magát egy vizsgatárgyból, azonban sok esetben határt szab a lehetőségeknek az a tény, hogy a tanulói jogviszonyon kívül tett érettségi vizsgákért vizsgadíjat kell fizetni.

A leendő érettségizők a jelentkezéssel, illetve a vizsgákkal kapcsolatos kérdéseikkel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Hatósági és Oktatási Osztályához fordulhatnak az 56/795-733, az 56/795-734 és az 56/795/776 telefonszámon.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)