Számos rangos díjat adtak át a magyar kultúra napja alkalmából az oktatás, a tudomány, a sport, a turisztika és a kultúra területén kiemelkedő munkát végző szakembereknek a szolnoki Szigligeti Színházban. Az ünnepi műsort a színház, a Tisza Táncegyüttes, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar műsora színesítette.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként, és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Idén e napon több évfordulót is ünnepelhetünk, Kölcsey Ferenc kétszáz évvel ezelőtt írta meg a Himnuszt, és kétszáz éve született Petőfi Sándor – hangzott el Szolnok polgármesterének köszöntőjében. Szalay Ferenc a város kulturális életében, valamint az oktatás, a sport és a hagyományőrzés területén elért eredményeket méltatta, majd több rangos kitüntetést adott át.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalt dr. Berkó Attila főispán és dr. Botka János Hunor, a Szolnoki Járási Hivatal vezetője képviselte az ünnepi eseményen.


A város kulturális értékeinek gyarapításáért Kaposvári Gyula-díjat vehetett át

· a Cuháré Néptáncegyüttes,

· Cserfalvi József Béla, a Keresztény Kulturális Egylet elnöke,

· a Minerva Bábcsoport.


A kiváló pedagógiai munkáért járó Szurmay Ernő-díjban

· Baczuk Mónika óvodapedagógus,

· Barta Gabriella, a Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola alsó tagozatos intézményvezető-helyettese,

· Bóka Barbara gyógypedagógus,

· Csibi Enikő, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója,

· Ember Tünde Ildikó mesterpedagógus,

· Lustyik Istvánné könyvtáros, pedagógus, és

· Molnár Tamás Elemérné óvodapedagógus, tagintézmény vezető részesült.

A Laki Kálmán-díjat kiemelkedő tudományos teljesítményért ítélték oda. E kitüntetést dr. Nagy Imre, fül-orr-gégész, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet korábbi megbízott igazgatója vehette át.

A sport területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Shihan Furkó Kálmán-díjban részesült

· Magyari Attila, a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola földrajz-testnevelés szakos pedagógusa,

· a New Step Fitness és Táncstúdió SE, és

· Tóth Tibor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tehetség Központ vezetője.

Tiszavirág Turisztikai Díjat kapott

· az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és

· a Reptár dolgozói közössége.

A „Béres-díj Szolnok kultúrájáért” elismerésben dr. Lengyel Erzsébet történész, karvezető részesült. A Rotary Mecénás-díjat az NHSZ Zounok Zrt., a Szolnokért Emlékérmet Girnt Vilmos festőművész kapta.


A díjazottak és az ünnepi műsor fellépői Szabó Imrefia Béla szobrász-és éremművész különleges érméjét vehették át.

 

(Főispáni Kabinet)