Vészhelyzetet rendelt el március 11-én a kormány annak érdekében, hogy megakadályozza a 2019 végén Kínából elterjedt, új típusú koronavírus további fertőzését. A lakosság tájékozódását segíti a koronavirus.gov.hu címen elérhető új honlap, valamint az ingyenesen, éjjel-nappal hívható 06-80-277-455 és 06-80-277-456 telefonszámok.

Ingyenesen hívható telefonszámon kérhet tanácsot

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A

06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456

lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők lesznek. A telefonszámok mobil és vezetékes telefonról is egyaránt tárcsázhatók. A telefonvonalakat az NNK működteti, és szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A szolgáltatás célja a szakszerű, hatékony, időbeni reagálás biztosítása és elősegítése a megelőzés érdekében.

Fontos: az NNK arra kéri a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívják a zöld számokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre.

Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs is. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [[[GuaXPXz7zMmZTWWa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1]]]. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány március 11-én

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy:

  • beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el.
  • A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez meg fog történni a lehető leghamarabb.
  • Intézménylátogatási tilalmat vezet be a kormány az egyetemeken, csak távoktatás keretében vehető igénybe az egyetemi oktatás a koronavírus elleni védekezés érdekében.
  • Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását.
  • A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják.
  • A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.

Látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakban

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt. A tilalom március 8. napjától visszavonásig érvényes.

Elindult a koronavirus.gov.hu

Tájékoztató honlapot indított koronavirus.gov.hu címen a Belügyminisztérium. A felületen hiteles és naprakész információk érhetők el a koronavírussal kapcsolatban.

Az oldalon friss, interaktív térképen is tájékozódhatnak az állampolgárok többek között a vírus terjedéséről, karanténokról, az illetékes egészségügyi intézményekről. A tájékoztató honlapot hivatalos közösségi oldal kíséri a Facebookon.

A kormány komolyan veszi a betegséget. Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a védekezés érdekében.

Alapos megfontolás javasolt az észak-olaszországi utazás előtt

Az észak-olaszországi utazást tervezőknek a koronavírus terjedése miatt azt javasoljuk, hogy Lombardia, Veneto és Emilia-Romagna tartományokba csak halaszthatatlan ügyekben utazzanak, Olaszország más területeire tervezett látogatásaikat pedig csak alapos megfontolás és mérlegelés után vállalják.

A Római Nagykövetség és a Milánói Főkonzulátus a nap 24 órájában elérhető ügyeleti számokat aktivált a koronavírus fertőzés olaszországi terjedése miatt, a fertőzés kapcsán bajbajutott magyar állampolgárok részére: +39 348 800 8159 (Római Nagykövetség); +39 339 621 9517 (Milánói Főkonzulátus).

A koronavírussal kapcsolatos olaszországi friss hírek a www.konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag honlapon érhetők el.

Kínában tartózkodó magyar állampolgárok figyelmébe

Vigyázat, álhírek terjednek

Sok internetes felületen terjednek teljesen fals információkat tartalmazó állítások a vírussal kapcsolatban, ezért kiemelten fontos, hogy hivatalos forrásokból tájékozódjunk. Aktuális adatokért, információkért, tanácsokért a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) aktuális információi az irányadóak.

Az új koronavírusról folyamatosan frissülő információk itt elérhetők: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus és http://egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok.

(kormanyhivatal.hu, NNK, kormany.hu)