Magyarország külön intézkedésekkel segíti a fogyatékossággal élőket, mely gondoskodás egyik formája a mozgáskorlátozott személyek részére kiállításra kerülő parkolási igazolvány, amely különböző kedvezmények igénybevételére jogosítja a mozgásában korlátozott személyt vagy az őt szállító jármű vezetőjét.

A fogyatékossággal élő személyek mindennapi életének megkönnyítése érdekében a kormányhivatal számos támogatási forma, illetve ellátás megítéléséről dönthet. Ezek közül az egyik a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa, amelyre az a személy jogosult,

 

  • aki közlekedőképességében súlyosan akadályozott,
  • aki látási fogyatékosnak, vaknak vagy gyengénlátónak, értelmi fogyatékosnak, autistának, illetve mozgásszervi fogyatékosnak minősül, vagy
  • akit 2001. július 1-jét megelőzően vaknak minősítettek.

 

A parkolási igazolvány igénylése személyesen, illetve meghatalmazott vagy törvényes képviselő útján is lehetséges. Amennyiben a jogosult nem tud személyesen megjelenni, úgy az igénylőlap kitöltése mellett fényképet is köteles csatolni. A 18 évnél fiatalabb – fenti fogyatékossággal rendelkező – gyermek részére a törvényes képviselő kérelmére állítható ki a parkolási igazolvány. Ebben az esetben a kérelemhez mellékelni kell az állapotot igazoló szakorvosi igazolást is. Teljesen korlátozó gondnokság alatt álló személy esetén a gondnok kezdeményezheti a parkolási igazolvány kiállítását a gondnokolt részére, amelyhez gondnokkirendelő határozat bemutatása is szükséges.

Parkolási igazolvány igénylésére a fogyatékossági támogatás megállapításáról szóló határozat vagy szakvélemény alapján is lehetőség van.

Az ügyfél a személyazonosításra alkalmas okmányokat és az igazolásokat eredetben köteles bemutatni. Amennyiben a jogosultsági feltételek fennállnak, úgy a parkolási igazolvány azonnal kiállításra kerül.

Az ügyben a kormányhivatalok kormányablak osztályai döntenek. A megyei kormányablakok elérhetőségéről a kormanyablak.hu oldalon tájékozódhat. Az ügyintézéshez javasoljuk az időpontfoglalást, amelyet megtehetnek a Központi Időpontfoglaló Alkalmazáson keresztül.

(kormanyhivatal.hu)