Újabb szintet lép a koronavírus elleni védekezés. A fővárosi oltási munkacsoport döntése alapján Budapesten a háziorvosi rendelők, és a kórházi oltópontok mellett mától már a szakrendelőket is bevonják a védekezésbe, hogy akár a húsvéti ünnepek alatt is minél többen kapják meg az oltást.

A fővárosi háziorvosok a húsvéti ünnepekre tehát már nem csak a kórházi oltópontokra, hanem a szakrendelői oltópontokra is beirányíthatják az oltandókat. A kijelölt 18 budapesti szakrendelő ehhez természetesen vakcinákat is kapott a kormányhivatalon keresztül. A háziorvosok előzetes jelzése szerint szombaton és vasárnap nagyjából 15 ezer fővárosi regisztráltat fognak beoltani csak a szakrendelőkben.

Az oltáshoz szükséges Moderna-vakcinát a kormányhivatal már a hétvége előtt kiszállította a 18 szakrendelőbe, ahol szombat és vasárnap is oltják a háziorvosok által szervezett regisztráltakat. A szakrendelői oltás várhatóan a hétvége után – húsvéthétfőn, kedden és szerdán – is folytatódhat, ugyanis húsvétvasárnap AstraZenecát is kapnak a szakrendelők, így a fővárosi háziorvosoknak erre is lehetősége van oltást szervezni. Az oltóorvosokat és asszisztenseiket a szakrendelők, mint hatóságilag kijelölt oltópontok kötelesek biztosítani.

Mint ismert, az országos oltási munkacsoport alapján kijelölt oltópontnak számítanak a háziorvosi rendelők, a kórházak és a szakrendelők is. Eddig azonban a szakrendelők többsége még nem működött aktív oltópontként, mert nem volt annyi vakcina, hogy ott is megkezdődhessen az oltás.

Miután jelenleg mind a fővárosi háziorvosok, mind a fővárosi kórházi oltópontok jelentős feladatokat végeznek a regisztrált idősek és pedagógusok immunizálásával, a fővárosi szakrendelők bevonása is indokolttá és lehetségessé vált a héten érkezett Moderna-vakcinából és csütörtökön érkezett AstraZeneca-vakcinából.

Fontos tudni, hogy többek között a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a veszélyhelyzet idejére az önkormányzati szakrendelők a megyei kórházak (a fővárosban a centrumkórházak) irányítása alá kerültek. Az önkormányzati fenntartású szakrendelőknek és dolgozóiknak is részt kell venni a járvány elleni védekezésben és az oltásban is. Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felelős az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségért és az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek az oltási programban is a vezetési, irányítási feladataik ellátására.

(Budapest Főváros Kormányhivatala)