Lebontják az egykori állampárt miskolci székházát – jelentette be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón, Miskolcon.

Alakszai Zoltán közölte: az MSZMP egykori ingatlanát a Fidesz kezdeményezésére, a kormány támogatásával bontják le, a helyén közösségi park épülhet.

Csöbör Katalin, a Fidesz miskolci országgyűlési képviselője azt mondta, sokszor bontani kell, ha építeni akarunk. Hozzátette, a kormány úgy döntött, hogy a székházat lebontják, és bár korábban szó volt az épület helyreállításáról, átalakításáról, ez sokkal többe kerülne, mint a bontás és a terület újrahasznosítása.

Hozzátette: építészek bevonásával születik végső döntés a terület újrahasznosításáról, és figyelembe veszik a miskolciak igényeit is.

A képviselő hangsúlyozta, közcélú feladatokat lát majd el a terület. Kitért arra is, hogy minden megyei fejlesztés a térség érdekeit szolgálja.

Alakszai Zoltán elmondta, az egykori Mindszent település és Miskolc határán lévő területet az 1970-es években az MSZMP elvette a miskolciaktól és pártszékházat épített rá, amelybe a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a miskolci járási és a miskolci városi pártbizottság költözött.

A rendszerváltást követően nemzetközi kereskedelmi központ (ITC) működött az épületben, amely azonban mára jószerivel kiürült, mindössze hetvenen dolgoznak benne. Az ingatlan állaga leromlott, felújítása többe kerülne, mint a lebontása. Az ehhez szükséges kétmilliárd forintot kormányhatározat biztosítja – közölte a kormánymegbízott.

Alakszai Zoltán kiemelte, hogy a fejlesztés egyszerre szolgálja a miskolciak érdekét és a város egyik műemléki, szakrális központjának helyreállítását, védelmét. Úgy fogalmazott: a területet, amelyet a pártállam egykor elvett a miskolciaktól, a kormány most visszaadja.

(MTI)