A kormány a magyar családok védelme érdekében döntött az élelmiszerárstopról. Az intézkedés február elsejétől a tavaly október 15-i szinten rögzíti a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej árát.

A rendelkezések betartását február 1-jétől az ország minden részében ellenőrzik a kormányhivatalok. A fogyasztóvédelmi szakemberek a kisboltoktól a piacokon át a hipermarketekig mindenütt vizsgálódnak majd, ahol élelmiszert lehet venni, így az online shopokban is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a helyes jogalkalmazás érdekében segédletet állított össze a kereskedőknek az előírásszerű árképzésről, készletezésről, amely elérhető a www.fogyasztovedelem.kormany.hu honlapról letölthető Útmutatóban (pdf).

Amennyiben az ellenőrzést végző kormányhivatal mégis jogsértést tapasztal, kötelezően bírságol. Az 50 ezer forinttól akár 3 millió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen – legalább egy napra, legfeljebb fél évre – korlátozható.

(kormanyhivatal.hu)