Októbertől pályázhatnak az állattenyésztők és a kertészetek arra a 80 milliárd forintos beruházási támogatási csomagra, amelyet a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére került meghirdetésre a Vidékfejlesztési Programban (VP).

A VP2-4.1.1.-20 - Állattartó telepek fejlesztésének támogatása és a VP2-4.1.3-20 - Kertészeti üzemek korszerűsítése kapcsán megvalósuló programokkal a cél az energiahatékonyság javulása: előbbiek 50 milliárd, utóbbiak pedig 30 milliárd forint keretösszeg biztosításával. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás baromfinál és sertésnél 100 millió, szarvasmarhánál: 50 millió, míg juhnál, kecskénél, lóféléknél, húshasznú galambnál, nyúlnál, méhnél, fürjnél, struccnál, emunál, fácánnál, fogolynál és csincsillánál 5 millió forint. Állattartó telepeknél október 1-jétől kezdődően lehet a kérelmeket benyújtani.

A kertészeti üzemek korszerűsítésének támogatása kapcsán a kormány vállalja, hogy a Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket maximum 2 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti, a rendelkezésre álló forrás erejéig. A kertészeti üzemek korszerűsítésének támogatási kérelmeit október 19. napjától lehet benyújtani.

További információk, a felhívással kapcsolatos közlemények a www.palyazat.gov.hu oldalon érhetőek el, a támogatási kérelem a www.mvh.allamkincstar.gov.hu elektronikus felületén nyújthatóak be.

(Miniszterelnökség)