A kormányhivatal munkatársai a határszemlékkel párhuzamosan folyamatosan ellenőrzik a parlagfű külterületi jelenlétét, hétfőn pedig kisrepülőgépes légi felderítéssel vizsgálták a mezőgazdasági területeket. A levegőből történő szemle különösen a nagy, nem belátható táblák, illetve a nehezen megközelíthető földek ellenőrzését könnyíti meg. Megyénkben a parlagfű fejlettségi állapota már virágbimbós stádiumban van.

A védekezés a földhasználók törvényben meghatározott kötelezettsége. A parlagfű virágbimbójának kialakulását meg kell akadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani. Az allergén gyomnövény belterületi jelenléte esetén az adott település jegyzője illetékes, míg külterületet érintően a kormányhivatal jár el.

Felszállás előtti egyeztetés

Ha az ellenőrzés alapján megállapítható, hogy a parlagfű virágbimbós állapotba került, a növény-és talajvédelmi hatóság eljárást indít, a hatályos jogszabályok alapján közérdekű védekezést rendel el, valamint növényvédelmi bírságot szab ki. A bírság összegét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfű borítottság mértéke határozza meg, összege 15 000 Ft- tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.

Az elmúlt hetekben több mint száz hektárt érintően kaptak figyelemfelhívó levelet Heves megyei földtulajdonosok, akiknek területén alacsony fejlettségi szintű (száras-leveles állapotú) parlagfüvet azonosított a hatóság. A felhívás célja az volt, hogy a tulajdonok még a pollenszórás előtt gondoskodjanak a növény visszaszorításáról.

Megyénkben - az eddigi ellenőrzési tapasztalatok szerint - a gazdálkodók többsége kiemelt figyelmet fordít a parlagfű elleni védekezésre, köszönjük az együttműködésüket!

(Heves Megyei Kormányhivatal)