Magas hozzáadott érték, tapasztalat, a jól felmért piaci igényekhez alakított termelési struktúra és korszerű technológia adja egy vállalkozás eredményességét, amihez a kormány támogatások révén tud eszközt biztosítani – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára egy hatvani gyümölcsfeldolgozó üzem átadásán.

A Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 900 élelmiszeripari fejlesztés nyert összesen 160 milliárd forintnyi támogatást – tette hozzá a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A kertészeti ágazat kiemelten fontos, ezért a közeljövőben 30 milliárd forint értékű pályázati lehetőség nyílik, aminek keretében például hűtőházra, osztályozó- és csomagoló berendezésekre lehet támogatást nyerni – hangzott el. Feldman Zsolt úgy fogalmazott: a különböző támogatásokkal a kormányzat azt szeretné segíteni, hogy a Magyarországon évente megtermelt 8-900 ezer tonna gyümölcs minél magasabb minőségben kerülhessen a fogyasztók elé, valamint tovább bővüljenek a magyar zöldség-gyümölcs piac lehetőségei.

A Simon családi vállalkozás korszerű technológiákra való nyitottságát méltatta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, s mint kiemelte: a cég példát és lendületet ad más agrárvállalkozásoknak is. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, aki szerint a Hatvan környékén élőkre mindig is jellemző volt az innovációhoz való bátorság, kitartás.

A gyümölcsfeldolgozó 82 millió forintból épült fel, melyhez 32 millió forint támogatást kaptak. A beruházás része egy dió szárító gép, gyümölcsfeldolgozó gépsor, aszaló- és gyümölcsprés, valamint gyümölcslé és aszalt gyümölcs-csomagoló gépek.

Az átadón részt vett dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott és Ignácz Balázs, a kormányhivatal agrár- és vidékfelesztést támogató főosztályának vezetője is.

Fotók: Gál Gábor

(Heves Megyei Kormányhivatal)