A területi vadászati hatóságnál idén eddig összesen 1311 darab őzbak trófeát mutatottak be bírálat céljából a vadászatra jogosultak. A 2020/2021-es vadászati évben elejtett őzbakok negyede az öreg korosztályba tartozik, míg a többség inkább középkorú volt. A 600 gramm fölötti kategóriába került egy, a Boldogi Vadásztársaság területén elejtett bak trófeája és a bírálat során kiemelkedő, 170,88 CIC-pontszámot kapott.

A hatóságnak eddig bemutatott őzbakok közül 220-at vadászati engedéllyel rendelkező bérvadász ejtett el, 1091-et pedig vadászjeggyel rendelkező hazai vadász. A trófeák 12 esetben arany-, 35 esetben ezüst-, 65 esetben pedig bronzérmes minősítést kaptak, összességében pedig az ebben az időszakban minősített trófeák 8,5%-a lett érmes.

A területi vadászati hatóság a bírálat során figyelembe vette a tájegységi vadgazdálkodási tervben foglalt, őzbak trófeák szakszerűtlen elejtésének paramétereit, ezek alapján szakszerűtlen elejtést két esetben állapítottak meg.

Az eredmények alapján az őzbak vadfaj esetében a vadászatra jogosultak teljesíteni tudták az éves vadgazdálkodási tervben előírt állományhasznosítási darabszámot.

(Heves Megyei Kormányhivatal)