A Heves megyei Ostoroson zárult az Agrárminisztérium településfásítási programja, amelynek keretében 12 ezer fát ültettek el az ország 474 – tízezernél kevesebb lakosú – településén. Zambó Péter, a minisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta: a program megduplázott, 1 milliárdos keretösszeggel folytatódik.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a településfásítási program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb és legátfogóbb belterületi fásítási programjává nőtte ki magát. A program célja a fával borított területek nagyságának növelése, a vidékfejlesztési támogatások tartalmas kihasználása és a közösségépítés volt – tette hozzá.

Ostoroson zárult a program, minden megyéből nagy volt az érdeklődés

A Heves Megyei Kormányhivatal erdészeti hatóságának illetékességi területén jelenleg közel 1400 hektáron folyik erdőtelepítés, amiből 538 hektár található Heves megyében – tájékoztatott dr. Pajtók Gábor. A kormánymegbízott szerint hetente érkezik új kérelem erdőtelepítési engedélyre, az ezzel kapcsolatos szakmai munka felelősségteljes és örömteli egyben.

Dr. Pajtók Gábor: "Heves megyében jelenleg 538 hektáron zajlik erdőtelepítés"

Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a településvezetőkkel rendszeresen egyeztetnek és készen állnak a program második ütemében való részvételre.

Ostoroson 21 fát ültetnek most el, a program első szakaszának ünnepélyes záróeseménye alkalmából az óvoda udvarán került földbe egy-egy kőris, dió és lepényfa. Átadták a Madarak és fák napja alkalmából rendezett rajzverseny díjait is.

Fotó: Gál Gábor

(Heves Megyei Kormányhivatal)