Sokan szenvednek a szemviszketést, orrfolyást, nyálkahártya-duzzanatot okozó pollenallergiától. A kellemetlen tünetek elkerüléséhez, mérsékléséhez fontos információ, hogy mikor, milyen mennyiségben vannak a levegőben allergének. Egerben a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya működteti az adatokat szolgáltató pollencsapdát.

Percenként 10 liternyi– azaz egy átlagos lélegzetvételnyi – levegő áramlik át a polleneket gyűjtő szerkezeten, amit egy belvárosi épület tetején, 25 méter magasan helyeztek el. A növények mikrospóráit egy tapadós felületű henger gyűjti be, amit hetente cserélnek és kiértékelnek a szakemberek. Az egri pollencsapda része az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Hálózatának, országszerte 32 allergén növény virágporát és 2 allergén gombafaj spóráját vizsgálják a levegőben.

Az adatokból összeállított pollennaptárt és előrejelzést érdemes figyelniük az allergiás betegeknek, hogy időben kikérjék orvosuk tanácsát a megelőzésről, a tünetek gyógyszerrel történő mérsékléséről – javasolja Dr. Papp Zoltán, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának osztályvezető tisztiorvosa. A gyakori hajmosás, hajnali szellőztetés és a szabadtéri sportok kerülése csökkentheti a panaszokat nagy pollenterhelés idején.

A legtöbb kellemetlenséget okozó allergén növény a parlagfű, aminek szezonja általában júliusban kezdődik és akár október végéig is eltarthat.

Pollentérkép –egri adatokkal is – az Országos Környezetegészségügyi Intézet internetes oldalán található. /oki.antsz.hu/

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)