Aktív, élő szakmai kapcsolat van a kormányhivatal és az agrárkamara között annak érdekében, hogy Heves megye – ahol az agrárium meghatározó – sikeres legyen – mondta Ignácz Balázs a NAK Heves megyei elnökségének ülésén. A kormánymegbízott kiemelte, hogy a területi közigazgatás számos szakterület révén áll kapcsolatban a gazdákkal, akik bizalommal fordulhatnak a kormányhivatalhoz, a járási hivatalokhoz. Ignácz Balázs az aszály okozta problémák megoldásához az agrárium szereplőinek összefogását szorgalmazta az aratási koordinációs bizottság ülésén is. A gabona betakarítási munkák kétharmadán már túl vannak a hevesi gazdák.

Lassan a végéhez közeledik a betakarítás az őszi kalászosok esetében, az aszálykár-bejelentések túlnyomó része eddig ezeket a növénykultúrákat érintette, de érkezett már kérelem kukorica és napraforgó esetében is – hangzott el. A kormányhivatal földművelésügyi osztálya kiemelt feladatként végzi a helyszíni ellenőrzéseket, de kérik a gazdákat, hogy a bejelentéseket időben, a betakarítás előtt legalább 15 nappal tegyék meg.

Az agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztály tájékoztatása szerint zajlik az idei agrártámogatások kifizetése, továbbá elkezdődtek az egységes kérelmekhez és a területalapú támogatáshoz (SAPS) fűződő ellenőrzések.

A kormányhivatal, a megyei agrárkamara, a rendőr-főkapitányság, a közút megyei igazgatósága és az agrár érdekvédelmi szövetség képviselete egy hét múlva folytatja az egyeztetést.

(Heves Megyei Kormányhivatal)