Jelentősen csökkennek az adminisztratív terhek az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetésével, amelyről kedden tartottak képzést kormányhivatali munkatársaknak Egerben, a Megyeházán. A résztvevőket dr. Kadlott Csaba főigazgató köszöntötte.

A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program keretében megvalósuló projekt célja, hogy csökkenjen Magyarországon a földügyi eljárások átfutási ideje és költsége, ezáltal tovább növekedjen a magyar gazdaság versenyképessége.

Dr. Kadlott Csaba főigazgató köszöntötte a képzés résztvevőit

A földhivatali szakrendszereket 2023-tól kiváltó Elektronikus Ingatlan-nyilvántartás bevezetésével teljesen megújulnak a földügyi igazgatáshoz tartozó informatikai rendszerek és eljárások. A nyilvántartás össze lesz kapcsolva az állam más közhiteles elektronikus nyilvántartásaival, ahonnan az adatok automatikusan frissülni tudnak és biztosított lesz az elektronikus információ-áramlás és kapcsolattartás. Az állampolgárok ennek köszönhetően olcsóbb, gyorsabb, pontosabb ingatlan-nyilvántartási eljárással találkoznak majd.

Az ügyfélorientált rendszer e-megoldásai segítik majd a felhasználókat az űrlapok kitöltésében, egyszerűbbé válik az ügyintézés és várhatóan kevesebb lesz a hiánypótlás.

dr. Sinka Róbert, a Lechner Tudásközpont munkatársa ismertette az új rendszer elemeit

A szakterületen dolgozó kormánytisztviselők a Lechner Tudásközpont szervezésében vettek részt az „E-ingatlan-nyilvántartás” alkalmazására felkészítő képzésen.

(Heves Megyei Kormányhivatal)