A Készenléti Rendőrség helikopterével zajlott parlagfűfelderítési akció pénteken Heves megyében. A kormányhivatal munkatársai 73 település külterületeit vizsgálták át a levegőből.

A légi felderítési módszereknek (helikopter, kisrepülő, drónok) köszönhetően évről évre nő Heves megyében az ellenőrzött területek nagysága, ugyanakkor a parlagfűvel való fertőzöttség mértéke csökken – mondta dr. Pajtók Gábor az egynapos helikopteres akció kezdetén. A kormánymegbízott szerint szemléletváltás tapasztalható, mert a gazdák egyre inkább odafigyelnek az allergén gyomnövény elleni védekezésre.

Az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium támogatásával megvalósult légi felderítés során a megye főbb mezőgazdasági területeit áttekintik a kormányhivatal munkatársai. A parlagfűfoltok helyszínét gps-koordinátákkal rögzítik és később helyszíni ellenőrzéssel még egyszer átvizsgálják. Huszárné Bodor Éva növény- és talajvédelmi osztályvezető hangsúlyozta, hogy minden esetben eljárás indul és növényvédelmi bírságot szabnak ki. A közérdekű védekezés költségei is a mulasztó földhasználót terhelik.

(Heves Megyei Kormányhivatal)