A nagyhalmaji tisztáson tartották a második megyei gímszarvas trófeaszemlét. A kormányhivatal, az Egererdő Erdészeti Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezete rendezvényén 128 trófeát tekinthetett meg a szakmai közönség. A vadászati hatóság által, tavaly bevezetett korlátozások javulást eredményeztek a trófeák minőségben.

A Mátrafüredi Erdészet területén, Nagyhalmaj tisztáson 14 vadászatra jogosult mutatta be a szezonban elejtett gímszarvas trófeák legjavát. A szakmai közönség megcsodálhatta az idei évben terítékre került legnagyobb trófeát is, amely 10,66 kg-ot nyomott és 215,2 C.I.C. nemzetközi pontot kapott a bírálata során.

A területi vadászati hatóság október közepéig összesen 363 gímtrófea bírálatát végezte el. Az agancsok közül 3 arany- és 18 ezüstérmes volt, 53 pedig bronzminősítést kapott. Az érmes arány 20%, ami megelőzi a 2020-as év 16%-os, valamint a 2019-es vadászati év 17%-os érmes arányát.

Jelentősen, mintegy háromszorosára nőtt az öreg korosztályba tartozó trófeák aránya a tavalyi évhez képest (25 gímbika koronája tartozott ebbe a kategóriába).

Az előző évben a területi vadászati hatóság helyi szakemberekkel történő egyeztetés után a fiatal és középkorú gímbikák elejtésére korlátozásokat vezetett be (például a mindkét száron koronás trófeával rendelkező középkorú egyedek hasznosítását megtiltotta). A szemle résztvevői egyetértettek abban, hogy a szabályozás már az idei évben jelentős javulást eredményezett a trófeaminőségben.

A hatóság idén mindössze két esetben állapított meg szakszerűtlen elejtést. A tapasztalatok szerint a gímszarvas bikák vadásztatása során a vadászatra jogosultak egyre inkább betartják a szakmai előírásokat.

(Heves Megyei Kormányhivatal)