Magyarországon magas a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás, ezért visszaszorításuk érdekében a „Komplex népegészségügyi szűrések” projektben kiemelt figyelmet kap a vastagbélszűrés. Heves megyében a csatlakozott háziorvosokon keresztül több mint tízezer ember kapott értesítést az ingyenes szűrésről, de az 50-70 év közötti lakosoknak egyéni jelentkezés alapján is lehetőségük van a részvételre.

A szűrés fájdalommentes és a háziorvosok vagy a projekt munkatársai által rendelkezésre bocsátott egységcsomag segítségével vett székletminta vértartalmának vizsgálatán alapul. Ha az eredmény nem negatív, tisztázó célú vastagbél tükrözéses vizsgálat szükséges a szűréshez csatlakozott megyei gasztroenterológiai centrumok valamelyikében.

Heves megyében jelenleg 49 praktizáló háziorvos vesz részt a programban, de a résztvevők száma folyamatosan növekszik.
Azok az állampolgárok, akiknek a háziorvosa jelentkezett a programba, postán kapnak névre szóló levelet. A háziorvosuktól ezt követően minden további segítséget és iránymutatást megkapnak.

A részvételre azoknak az 50-70 év közötti lakosoknak is lehetőségük van, akiknek a háziorvosa még nem csatlakozott a programhoz. Ők elektronikus úton jelentkezhetnek a szűrésre. A [[[HvAXYfJOo8TmNcmc5Oc3p1cmVzQG5uay5nb3YuaHU=]]] e-mail címre szükséges levelet írniuk, amelynek tartalmaznia kell a teljes nevet, TAJ számot, születési időt, elérhetőséget, lakhelyet/levelezési címet irányítószámmal, háziorvosának nevét, pecsétszámát és a rendelő címét (ez utóbbi adatokat a rendelőben meg tudják adni). Az ő részükre a mintavételi csomagot postai úton juttatják el a projekt munkatársai, amelyet ingyenesen tudnak visszaküldeni a laboratóriumba.

Heves megyében eddig több mint tízezer lakost szólított meg a projekt (10 134) és háromezren (3105) már megkapták a szűréshez szükséges egységcsomagot, harmincan pedig egyénileg kérték a részvételt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett kémiai laboratóriumba megközelítőleg kétezer fő (2082) küldött már be mintát. Ha a vizsgálat eredménye nem negatív, annak okát vastagbél-tükrözéssel tisztázzák. Megyénkből eddig 232 esetben volt nem-negatív a lelet, az elvégzett 106 türközés 4 esetben derített fényt rosszindulatú daganatra.

Ne feledje, az időben felfedezett daganat jó eséllyel gyógyítható!

Amennyiben Ön 50-70 év közötti és kapott meghívólevelet, de még nem kereste fel háziorvosát, éljen a szűrés lehetőségével!
Ha nem kapott meghívólevelet, de érdeklődik a szűrés iránt, kérdéseivel keresheti Kovács István Zoltán megyei szűrési koordinátort a 36/511-916 telefonszámon vagy a [[[OqDNAW5jYM1Za292YWNzLmlzdHZhbkBoZXZlcy5nb3YuaHU=]]] e-mail címen.

(Heves Megyei Kormányhivatal)