Heves megye melegebb, déli területein már 4-6 leveles állapotban van a parlagfű fejlettsége. Az allergén gyomnövény visszaszorítása össztársadalmi érdek, ugyanakkor jogszabályi köztelezettség. A kormányhivatal szakemberei a határszemlék során a parlagfű előfordulását is vizsgálják. A még nem virágbimbós, száras-leveles fejlettségű növény jelenlétéről a hatóság levélben tájékoztatja a földhasználókat, akik ekkor még eljárás megindítása nélkül kapnak lehetőséget a védekezésre.

A parlagfű elleni védekezés bel- és külterületen egyaránt a földhasználók törvényben meghatározott kötelezettsége. A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A kormányhivatal földhivatali osztályai folyamatosan végzik a határszemléket, amelyek során a külterületeken a parlagfű előfordulását is vizsgálják. Azon területeket érintően, ahol száras-leveles állapotú parlagfű jelenlétét rögzítik, a növény- és talajvédelmi hatóság tájékoztató levélben felhívja a földhasználók figyelmét, hogy a védekezésről megfelelő határidőben gondoskodjanak, ennek megtörténtét igazolják és a parlagfű-mentes állapotot a vegetációs időszak végégig tartsák fenn.

A védekezési kötelezettség teljesítését később célzottan ellenőrizi a hatóság.

Évről évre nő a parlagfűvel kapcsolatos bejelentések száma, ami segíti a hatóság felderítő munkáját. Bejelentést lehet online is tenni a Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer felületen. A kormányhivatal minden bejelentést a lehető leghamarabb helyszíni ellenőrzéssel kivizsgál.

Megyénkben az elmúlt években ténylegesen csökkent a parlagfűvel fertőzött külterületek nagysága (2021-ben 236,6 ha fertőzött területet azonosítottak a szakemberek, az előző évben pedig 467,76 hektárnyit, miközben az ellenőrzött terület nagysága nőtt).

Tapasztalataink szerint a gazdálkodók többsége ma már kiemelt figyelmet fordít a parlagfű elleni védekezésre.

(Heves Megyei Kormányhivatal)