A Heves Megyei Kormányhivatal az Egri Lokálpatrióta Egylet közreműködésével mutatja be különleges egri épületeit a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat keretében. A helytörténeti séta részletes „útitervét” sajtótájékoztatón mutatták be.

A program 2020. szeptember 19-én (szombat) 16 órakor indul az Egri Járási Hivatal épülete, az egykori Szarvas kaszárnya elől, majd Buttler gróf háza felé vezet a séta a híres Oroszlán vendégfogadó érintésével egészen a Vármegyeházáig.

- A kormányhivatal elkötelezett műemléki épületeinek megőrzésében, karbantartásában – mondta Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott. Mint fogalmazott, a négy egri hivatali helyszín izgalmas bemutatásában szakértő segítséget az Egri Lokálpatrióta Egylet nyújt majd, akik azonnal a kezdeményezés mellé álltak.

Habis László, az ELE elnöke felidézte: 18 éve az itt élők városszeretete, helytörténeti érdeklődése miatt indították el a népszerű Egri séták egrieknek című programsorozatot és bízik abban, hogy a hétköznapokon korlátozottan látogatható hivatali épületeket bemutató séta is hasonlóan sikeres lesz.

Habis László elnök és dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott

Járhatott a Szarvas téren Déryné Széppataky Róza? Buttler gróf házasságának és házának igaz története olyan „különös” volt, mint a Mikszáth-i regényben? Hányszor szállt meg II. József az Oroszlánban? Milyen jelentéssel bírnak a Fazola-kapuk szimbólumai? Tényleg szökött meg börtönből a híres betyár, Vidróczki? A kérdésekre a séta szakértő vezetője, dr. Löffler Erzsébet történész-muzeológus válaszol. A régi épületek felújításáról, állagmegóvásáról és jelenlegi szerepéről Fajcsák Dénes állami főépítész ad majd tájékoztatást.

Kérik, hogy a sétán tartsanak távolságot, a megállópontokon pedig viseljenek maszkot!

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött a [[[QZXEViCJX9Q4NzOxDNgaG1raC5zYWp0b0BoZXZlcy5nb3YuaHU=]]] email címen, vagy telefonon: 06 (36) 521-502.

Az idei Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat kiemelt célja, hogy Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei is reflektorfénybe kerülhessenek, amelyek nincsenek, vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől.

A Kulturális Örökség Napjai programokról további információ, valamint a regisztráció: http://oroksegnapok.gov.hu/

(Heves Megyei Kormányhivatal)