A háziorvosok és a kórházi oltópontok segítségével folytatódik a regisztráltak koronavírus elleni oltása megyénkben. Hétfőn a népegészségügyi főosztályra érkezett az AstraZeneca vakcinája, amelyet 110 praxis részére juttat ki a kormányhivatal. Bővült az oltópontok száma is, amelyekre a héten összesen kétezer főt küldhetnek a háziorvosok.

Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott és dr. Pozsgai Szabolcs megyei tisztifőorvos vette át a hétfőn reggel érkezett AstraZeneca-szállítmányt. Az ampullák nem hosszú időre kerültek be a népegészségügyi főosztály hűtőjébe, mert még délután megkezdődik a járási hivatalokhoz, majd a háziorvosokhoz való kiszállításuk. Összesen 110 praxisba jut ebből az oltóanyagból, amivel 1100 fő 60 év alatti krónikus beteg immunizálását végezhetik el a háziorvosok.

Folytatódik a 74 év feletti, regisztrált idősek oltása is. A megye minden felnőtt és vegyes praxisából összesen 12-12 pácienst küldhet a háziorvos kórházi oltópontra. Az érintetteket ezúttal is a rendelők értesítik.

Heves megyében kibővült az oltópontok száma, így az egri, gyöngyösi és hatvani helyszínek mellett Hevesen, Füzesabonyban és Parádon is oltják majd a háziorvosok által beküldött személyeket a kórházi oltócsoportok. Dr. Pajtók Gábor elmondta: az intézkedés célja, hogy az időseknek a lehető legkevesebbet kelljen utazni az oltáshoz. A kormánymegbízott bízik az önkormányzatok segítségében is, amelyek falubuszok és kísérőszemélyzet biztosításával tudják támogatni a védekezést.

A héten megkezdődik a bentlakásos szociális intézményekben élők és dolgozók második oltása, valamint a korábban – például betegség miatt – kimaradt egészségügyi dolgozók is megkaphatják az első adag vakcinát.

(Heves Megyei Kormányhivatal)