A parlagfűmentesítés feladatairól tartott szakmai értekezletet Egerben a kormányhivatal. Elhangzott, idén is különösen fontos az allergén gyomnövény visszaszorítása, a földhasználók jogkövető magatartásának segítése.

A parlagfű tömeges virágzása és pollenszórása vármegyénkben augusztus második felétől várható, de a földhasználóknak már most feladatot ad az allergén gyomnövény visszaszorítása, a bimbós állapot kialakulásának megelőzése.

A földhivatali osztályok, valamint az agrárfőosztály növény- és talajvédelmi osztályának munkatársai szakmai értekezleten tekintették át a parlagfű-felderítéssel kapcsolatos korábbi tapasztalatokat, egyeztették az idei feladatokat.

Megkezdődtek a határszemlék, amelyek során a földhivatalok szakemberei a külterületeken a parlagfű megjelenését minden fejlődési állapotában felderíti, így már a gyomnövény száras, leveles állapotát is jegyzőkönyvben rögzíti. A növény- és talajvédelmi hatóság tájékoztató levélben hívja fel a földhasználó figyelmét arra, hogy a területen meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbós állapotának kialakulását és tájékoztatja az esetleges jogkövetkezményekről. Fontos, hogy a földhasználók a törvényben előírt védekezési kötelezettségüknek a vegetációs időszak végéig folyamatosan tegyenek eleget!

Tavaly Hevesben a hatóság 115,93 hektárnyi (ha) terület vonatkozásában küldött előzetes tájékoztatást. Az utóellenőrzések során mindössze 20,7 ha esetében vált szükségessé hatósági eljárás indítása. A korai felderítés hatékonynak bizonyult, köszönjük a földhasználók együttműködését!

A felderítő munkát segítik a lakossági bejelentések is, amelyet akár online – a NÉBIH által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer felületén – is meg lehet tenni. A kormányhivatal minden bejelentést a lehető leghamarabb (5 napon belül), helyszíni ellenőrzéssel kivizsgál.

2022-ben összesen 226, 11 ha vonatkozásában indult hatósági eljárás, közérdekű védekezésre 125,52 hektáron került sor. Növényvédelmi bírságot 123 esetben, 7 237 500 Ft összegben szabtak ki. A legmagasabb bírságtétel 420 000 Ft volt (2021-ben 160 esetben, 9 458 462 Ft bírságot szabtak ki, amelyek közül 975 000 Ft-os volt a legmagasabb tétel).

Hevesben a gyomnövény átlagos fejlettségi állapota jelenleg a déli területeken 4-6 leveles, máshol inkább még csak 2-4 leveles. A helyszíni szemlék szerint a mezőgazdasági területeken már elkezdődtek a védekezések, de a csapadékos időjárás kedvező feltételeket teremtett a kultúrnövények mellett a parlagfű fejlődésének is.

(Heves Vármegyei Kormányhivatal)