A Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya eljárást kezdeményez a nem művelt szőlőültetvények tulajdonosai ellen. Az eljárás alapvető oka, hogy a védekezési kötelezettségüket nem teljesítő gazdák az elhanyagolt ültetvények szomszédságában lévő jól gondozott területek megfelelő növény-egészségügyi állapotának fenntartását veszélyeztetik.

Különösen igaz ez a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegségére. Bár a kórokozó jelenlétét a hevesi szőlőkben még nem diagnosztizálták, az ország több megyéjében már kimutatható volt a betegség. A betegség hordozója, terjesztője, az amerikai szőlőkabóca jelen van megyénkben. A betegség kialakulását megakadályozni a kabócák elleni permetezéssel lehet. A szőlősgazdákat a kabóca elleni védekezésre jogszabály is kötelezi.

Mindezekre tekintettel a hatóság a jogszabályban előírt védekezési kötelezettségek betartását rendeli el a nem művelt ültetvényekben, melynek elmulasztása esetén növényvédelmi bírságot szab ki, mely bírság a további kezeletlen állapot fennmaradása esetén megismételhető.

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegség kimutatása esetén a fertőzött tövek 4 km-es körzetében a jogszabály az elhanyagolt ültetvények kivágatását is lehetővé teszi, természetesen a tulajdonos költségére.

Fotó: pixabay.com

(Kommunikáció - Heves megye)