Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. készítteti el Eger közlekedésének tehermentesítése érdekében a várost keletről elkerülő út tanulmánytervét és környezeti hatástanulmányát, a környezetvédelmi engedély megszerzésével. A közösségi tervezés keretében a lakosságnak és az érintetteknek is lehetőségük van megosztani véleményüket, az első online kérdőív már kitölthető a projekt weboldalán.

Az út nyomvonalának tervezése során a természetvédelmi és örökségvédelmi területek megőrzése, valamint a zajterhelési határértékek betartása mellett (amelyek figyelembevétele kötelező) több olyan aspektus is van (pl.: az elkerülő út minél jobban tehermentesítse a város úthálózatát, vagy a lehető legkevésbé zavarja a városszéli lakóterületek nyugalmát), amelyek optimális összehangolása szükséges.

A kérdőívben az elkerülő út létesítésével kapcsolatosan felmerülő általános kérdések mellett ezen elvárásokat, szempontokat megfogalmazó kijelentések jelennek meg.

Az egriek és a vonzáskörzetben élők számára a kérdőív kitöltésével alkalom nyílik szempontjaik előzetes jelzésére, amelynek eredményeként a tervezői konzorcium pontosabb képet kap arról, hogy a lakosság számára mely tényezők fontosak az Eger keleti oldalán tervezendő tehermentesítő út tervezése során.

A kérdőív az alábbi linkre kattintva érhető el: https://www.egrielkerulo.hu/kerdoiv_1/

(NIF Zrt.)