Szabó József címzetes apát áldásával drift autó bemutató és verseny vette kezdetét Bélapátfalván, július 19-én, pénteken. A viadal helyszínén, a Bélkő-hegyi 1,2 km hosszú szerpentinen tartott megnyitón a versenyt felkaroló Horváth László Heves megyei kormánymegbízott elmondta: az egykori bányászatban használt teherautók leállása után senki nem hitte, hogy ezen az úton valaha drift autók fognak közlekedni.

Természetesen támogatandó a turisztikai hatással is bíró kezdeményezés, amely remélhetőleg hagyománnyá is válik. A Bélkő-hegy másik oldalán a hétvége a Lipicai Lovasfesztiválé volt, így ez a pár nap valóban a lóerőkről szólt.
Herenyik Józseftől, a szövetség alelnökétől megtudtuk: a drift gyökerei Japánba nyúlnak vissza, ahol az 1960-as években lett népszerű sport. Két éve Parádsasváron tartották az első önálló hegyi drift versenyt, a bélapátfalvi a második ilyen alkalom. A drift (szabad fordításban: csúsztatás, sodródás) az autó tökéletes uralásának és irányításának látványos demonstrálása oly módon, hogy az autó lehetőleg egy centimétert se haladjon a szokásos módon egyenesen. A sportág maga nagyon hasonló a rally-hoz, azonban itt nem az idő és a sebesség számít, hanem a stílus és a kanyartechnika. A drift lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. Ilyenkor az autó gyakorlatilag kilinccsel előre halad.

A verseny, amelyen csak profik indultak, igen népszerű volt a rajongók körében, a hétvégi futamra közel 2000 rajongó látogatott ki. A versenyt a Heves Megyei Autósport Szövetség és a Hungarian Drif Series NAG Systems Kft. közösen rendezte a Bélkő Nonprofit Kft. támogatásával. Megyénkből egy sportoló - Kalbantner Géza - nevezett a futamra egy Nissan 200 SX14-es autóval, ám sajnos az edés alatt árokban borult.

A verseny végerdménye a következő lett:

1. Smidéliusz Bálint (BMW E30 V8 komp)
2. Zalabai Zsolt (BMW E30 V8)
3. Szili Krisztián (BMW E30 M5)

Szabó József apát úr megáldja a járműveket és a sofőröket. Fotó: Gál Gábor

(Kommunikáció - Heves megye)